Hlavní obsah

Kaddáfího syna se snažili propašovat do Mexika dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Mexičtí vyšetřovatelé ve středu oznámili, že skupina, která se snažila dostat do země Saadího Kaddáfího, jednoho ze synů zabitého libyjského vůdce, učinila dva pokusy. První ztroskotal na odmítnutí pilotů letadla přistát tajně v boji zmítané zemi, druhý pokus někdo vyzradil a spiklenci byli zatčeni. Uvedla to agentura AP.

Článek

Skupinu podle vyšetřovatelů vedla 52letá Kanaďanka Cynthia Vanierová, která podle kanadských médií dříve pracovala jako prostřednice mezi úřady a domorodým kmenem v Ontariu. Spolupracovali s ní dva Mexičané a jeden Dán. Pátý podezřelý se skrývá.

Pro Saadího Kaddáfího a jeho rodinu měl gang falešné pasy pocházející z krádeže 4 586 prázdných cestovních dokumentů v Ciudad de México z roku 2009. Kaddáfí měl v Mexiku žít pod falešným jménem Daniel Bejar Hanan, napsal deník El Universal.

Skupina byla tento týden obviněna z pašování lidí, padělání dokumentů a organizovaného zločinu.

Piloti odmítli přistát

Poprvé se pokusila diktátorova syna a jeho rodinu přivézt v červenci, tedy v době vrcholících bojů povstalců se silami plukovníka Kaddáfího. Najala piloty, s nimiž letěla do Kosova, odtud do Tuniska a pak do Libye, kde ale piloti ani přes pohrůžky odmítli přistát.

Pro druhý pokus se gang snažil najmout nové piloty. Podnik byl ale vyzrazen, mexické úřady na něj upozornily anonymní e-maily. Čtveřice byla zatčena v listopadu.

Kanadské noviny už dříve informovaly o tom, že Saadí Kaddáfí si v Mexiku zakoupil luxusní rezidenci v přímořském resortu. [celá zpráva]

Podle AP byl zakoupen i apartmán v hotelu St. Regis v hlavním městě.

Bývalý elitní voják Gary Peters v prosinci novinám potvrdil, že měl pomáhat s útěkem Kaddáfího mladšího z Libye. O akci podle jeho tvrzení mexické úřady věděly.

Saadí Kaddáfí je s rodinou v Nigeru.

Reklama

Související články

Kaddáfího syn nabídl příměří

Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Saadí se nabídl, že zprostředkuje zastavení bojů v hlavním městě Tripolisu. Nabídku přednesl v e-mailech...

Kaddáfího syn Saadí je v Nigeru

Jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v pondělí údajně přijel do sousedního Nigeru. Saadí Kaddáfí podle nigerského vládního mluvčího...

Výběr článků

Načítám