Hlavní obsah

Na Floridě se utkají jen Gingrich s Romneyem

Novinky,
Miami

Na Floridě se v úterý konají důležité primárky amerických republikánů. Utkají se v nich největší favorité Mitt Romney a Newt Gingrich, protože zbylí dva, Rick Santorum a Ron Paul, ve státě přestali agitovat a soustředí se až na další klání. V průzkumech vede Romney před Gingrichem o pět až šestnáct procentních bodů.

Foto: ČTK/AP

Newt Gingrich (vlevo) a Mitt Romney při debatě ve floridském Jacksonville

Článek

Čtyřiašedesátiletý Romney by podle šetření Reuters/Ipsos zveřejněného v pondělí mohl získat 43 procent hlasů, zatímco Gingrich o 15 procent méně, ale Gingrich by rád navázal na úspěch z Jižní Karolíny, kde nakonec dokázal Romneyho porazit. Romney se naopak chce vrátit do role favorita. Oba proto ještě v pondělí agitovali před voliči a snažili se oslovit zejména početnou latinskoamerickou populaci.

Více než na sebe navzájem však útočili na stávajícího prezidenta Baracka Obamu. Gingrich uvedl, že pokud bude v Bílém domě, rád by na konci prvního dne viděl demontáž 40 procent Obamovy vlády.

Pár výpadů si ale Gingrich neodpustil. Především zpochybnil konzervativní ledví Romneyho: „V klíčových filozofických tématech je on liberál a já konzervativec. O tom je taky toto soupeření.“

Romney nemá podporu části republikánů nejen kvůli tomu, že je mormon. Když byl guvernérem Massachusetts, souhlasil s právem žen na potrat, změnil i přístup k homosexuálům a prosadil reformu zdravotnictví, podle které Obama naplánoval svou federální reformu v této oblasti.

Gingrich se odkazuje na Reagana

Gingrich také vsadil na pomoc syn Ronalda Reagana Michaela, který ho v pondělí doprovázel. Podporuje ho také Herman Cain, který měl též zájem kandidovat, ale už v prosinci tuto ideu opustil.

Gingrich také vsadil na pomoc syn Ronalda Reagana Michaela, který ho v pondělí doprovázel. Podporuje ho také Herman Cain, který měl též zájem kandidovat, ale už v prosinci tuto ideu opustil.

Rick Santorum už o víkendu opustil Floridu, aby strávil dva dny v nemocni u lože své dcery, která trpí vzácnou genetickou nemocí. Pak odjel pokračovat v kampani v Coloradu, Minnesotě, Missouri a Nevadě, protože si je vědom, že na Floridě uspět nemůže. Stejně tak se Texasan Ron Paul soustředí na kampaň v Nevadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám