Hlavní obsah

Protestující v USA zapálili americkou vlajku, 300 jich bylo zadrženo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oakland

Na 300 lidí zadržela policie v sobotu v americkém Oaklandu během chaotických protestů pořádaných hnutím Okupujte (Occupy). Demonstranti vnikli do prostor radnice a zapálili americkou vlajku. Policisté už během dne zakročili slzným plynem proti stovkám protestujících, kteří házeli kameny a lahve a strhli plot před nedalekým kongresovým střediskem.

Foto: Hyungwon Kang, Reuters

Hnutí Okupujte (Occupy) - ilustrační foto

Článek

Jak v neděli napsala agentura AP, desítky strážců pořádku i během noci hlídkovaly v blízkosti radnice po nejbouřlivějším dni protestů od loňského listopadu, kdy oaklandská policie násilně rozehnala tábor hnutí Okupujte.

Zoufalý starosta Jean Quan, který si na podzim za policejní akci vysloužil tvrdou kritiku, vyzval hnutí Okupujte, aby si "přestalo dělat z Oaklandu své hřiště".

Hnutí Okupujte Wall Street vzniklo loni v září v New Yorku a postupně se rozšířilo do dalších měst v Americe i jinde ve světě. V jejich parcích nebo na náměstích vyrostly stanové tábory stoupenců hnutí, ale policie je pak začala likvidovat.

Demonstrantům vadí rostoucí ekonomická nerovnost a tvrdí, že nejbohatší jedno procento Američanů má nepoměrně větší příjmy než ostatní. Protestují také proti tomu, že banky zachráněné miliardami státních peněz mají opět velké zisky, zatímco průměrní Američané se stále potýkají s nezaměstnaností a dalšími důsledky krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám