Hlavní obsah

Pentagon připravuje základnu pro speciální komanda i ničivější bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pentagon připravuje námořní základnu pro speciální jednotky, které by mohly být nasazovány v oblasti Blízkého východu, a zároveň se chystá vyvinout ještě ničivější bombu, jež by nedokázala zničit dobře opevněná íránská podzemní zařízení. Deník The Washington Post ve svém článku popisujícím námořní základnu a její účel řadí k možným hrozbám v tomto regionu napětí kolem Íránu, působení Al-Káidy v Jemenu a také somálských pirátů ve vodách v okolí Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Nová základna kapacitu armády podle odborníků nijak zvlášť nezvýší, ale může poskytnout novou taktickou výhodu v podobě vysazování tajných komand na pobřeží.

Článek

Na žádost centrálního velení začalo námořnictvo přestavovat jedno válečné plavidlo určené k vyřazení na stálou základnu speciálních jednotek. Má poskytnout prostor pro malé rychlé čluny a vrtulníky používané elitní jednotkou námořnictva Navy Seal.

Pentagon musí v příštích deseti letech snížit rozpočet přinejmenším o 487 miliard dolarů a elitní jednotky jsou klíčovou součástí strategie administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Zatímco mluvčí námořnictva Mike Kafka odmítl upřesnit, kde bude loď umístěna a k jakým účelů využívána, jiní armádní představitelé hovoří o nezvykle rychlém postupu při přestavbě plavidla. Na Blízký východ má být vysláno už začátkem léta.

Podle dokumentace, k níž se dostal The Washington Post, má loď směřovat do Perského zálivu. Jde o hlavní dopravní cestu ropných tankerů a Írán nedávno pohrozil uzavřením Hormuzského průlivu, tedy nejužšího místa při ústí Perského zálivu. USA daly nekompromisně najevo, že nic podobného nepřipustí.

Americké námořnictvo už nyní využívá velkou námořní základnu v Bahrajnu a má v oblasti až dvě letadlové lodě. Nová základna kapacitu armády podle odborníků nijak zvlášť nezvýší, ale může poskytnout novou taktickou výhodu v podobě vysazování tajných komand na pobřeží.

Počítá se s tím, že v případě, že by se Írán rozhodl zablokovat Hormuzský průliv, chtěl by ho hlavně zaminovat. Speciální jednotky by mohly být použity právě k tomu, aby v tom Íráncům zabránily. Kafka řekl, že nové plavidlo bude plovoucí předsunutou základnou využívanou jako zázemí námořních sil nasazovaných k odminování a hlídkování.

Americký Pentagon usiluje o ještě "mocnější" bombu

Vojenští plánovači amerického Pentagonu došli k závěru, že největší konvenční bomba, kterou mají k dispozici, by nedokázala zničit dobře opevněná íránská podzemní zařízení. Posilují proto snahy její účinky ještě zesílit, informoval list The Wall Street Journal s odvoláním na americké činitele obeznámené s tímto plánem.

Bomba o váze 13 600 kilogramů známá jako Massive Ordnance Penetrator (MOP) byla speciálně navržená proti důkladně opevněným krytům vybudovaným v Íránu a Severní Koreji coby úkryty pro jaderný program. První testy ale zjistily, že tato bomba by nezničila některá z íránských zařízení. Buď kvůli jejich hloubce, anebo proto, že Írán přidal na jejich ochranu další opevnění.

Pochybnosti o účinnosti MOP přiměly Pentagon tento měsíc tajně předložit žádost americkému Kongresu o finance na zvýšení schopnosti bomby proniknout hlouběji do kamení, betonu i oceli, než vybuchne, uvedli citovaní činitelé.

Snaha o posílení účinnosti bomby je součástí plánování pro případ možného útoku proti íránskému jadernému programu. Spojené státy a další západní země Írán dlouhodobě podezírají, že vyvíjí jaderné zbraně. Teherán ale trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně určen na mírové účely.

Americké ministerstvo obrany dosud utratilo asi 330 miliónů dolarů na vývoj zhruba 20 bomb MOP, které vyrábí společnost Boeing. Pentagon chce zhruba dalších 82 miliónů dolarů, aby byly bomby ještě účinnější.

Někteří odborníci vyjadřují pochybnosti, zda by vůbec jakýkoli druh konvenčních výbušnin byl schopný proniknout k takovým zařízením, jako jsou ta, jež Írán vybudoval hluboko pod zemí. Ale američtí činitelé ministerstva obrany věří, že MOP by už nyní dokázaly napáchat škody dostatečně velké na to, aby íránský jaderný program přibrzdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám