Hlavní obsah

Rakovina už zasáhla Chávezovu páteř, tvrdí tisk

Novinky, rei

Venezuelskému prezidentovi Hugu Chávezovi chemoterapie nezabraly a rakovinné bujení se dál šíří v jeho těle. Tvrdí to ve svém pondělním vydání španělský deník ABC, který se odkazuje na lékařské záznamy poskytnuté neupřesněnými zdroji z tajných služeb. Rakovina podle listu u prezidenta pokročila na tlusté střevo, páteř i kosti.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Zdá se, že jeho zdraví se horší rychlejším tempem. Má jasné metastázy v kostech a na páteři,“ citoval deník lékařský komentář po prohlídce, kterou měl Chávez podstoupit na konci prosince.

Lékaři se podle španělského listu rozcházejí v názoru na to, jak dlouho může Chávez ještě žít. Prezident údajně odmítá doporučovanou intenzivnější léčbu, i když mu už podávají větší dávky léků. Chávez by podle záznamů mohl mít před sebou pouze devět měsíců života. Jiní lékaři ale tvrdí, že až pět let, napsal ABC.

Španělský deník odmítl zveřejnit zdroje své zprávy. Tvrdí však, že nemá důvod mystifikovat a propagandisticky někomu stranit.

Venezuelská vláda jeho zprávu popřela. Ministerstvo pro informace oznámilo, že tvrzení nejsou pravdivá, ale dál je nekomentovalo.

Chávezovi vyjmuli nádor z těla loni lékaři na Kubě. Údajně bylo rakovinou zasaženo tlusté střevo nebo močový měchýř. Prezident pak v říjnu oznámil, že je vyléčen. „Nemám už žádné maligní buňky v těle. Nejsou,“ prohlásil tehdy Chávez.

Reklama

Výběr článků

Načítám