Hlavní obsah

Holčička po porodu vážila méně než plechovka s pitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Jedno z nejmenších miminek, které kdy přežilo porod, bylo v pátek po téměř pěti měsících strávených v inkubátoru propuštěno domů. V sobotu to oznámila agentura AP. Před losangeleskou nemocnicí čekalo na malou hrdinku množství novinářů s kamerami a fotografy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Holčička po porodu vážila méně než plechovka s pitímVideo: Reuters

 
Článek

Melinda Star Guidová se narodila loni v srpnu ve 24. týdnu těhotenství a v prvních okamžicích svého života vážila pouhých 200 gramů, tedy například méně než obvyklá plechovka s nápojem. Byla tak třetím nejmenším miminkem na světě a druhým nejmenším ve Spojených státech.

Foto: ČTK/AP

Když se narodila, nevážila víc než plechovka pití, teď má Melinda Star dva kilogramy a lékaři ji propustili domů

Měsíce musela strávit na jednotce intenzivní péče nemocnice County-USC Medical Center v Los Angeles, než si ji v listopadu mohla poprvé pochovat její matka, 22letá Haydee Ibarraová.

Budoucnost je jeden velký otazník

Nyní už malá Melinda váží asi dva kilogramy, a proto lékaři rozhodli, že může být propuštěna. Zatím se prý ale nedá říci, jak se bude dál fyzicky i mentálně vyvíjet. Doktoři ji proto chtějí nejméně příštích šest let pravidelně sledovat.

Foto: ČTK/AP

Melinda strávila na jednotce intenzivní péče téměř pět měsíců, matka si ji mohla poprvé pochovat až v listopadu

O tom, že je ale Melinda už nyní velkou výjimkou, svědčí to, že drtivá většina tak malých miminek nepřežije. Ve Spojených státech se každý rok narodí asi 7500 dětí, která váží méně než 400 gramů a přežívá z nich asi jen deset procent. Řada z nich navíc podle dětských lékařů v dalším životě trpí zdravotními problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám