Hlavní obsah

Primárky v Karolíně slibují tvrdý souboj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charleston

Sobotní primárky v Jižní Karolíně nabídnou tvrdý souboj zbylých čtyř kandidátů. Newt Gingrich se v některých průzkumech dotáhl na favorizovaného Mitta Romneyho, ale smát se může třetí vzadu, Rick Santorum, který podle revidovaných výsledků vyhrál primárky v Iowě.

Foto: Jason Reed, Reuters

Newt Gingrich s třetí ženou Callistou v Charlestownu

Článek

Santorum těží z toho, že revidované výsledky z Iowy potvrdily jeho těsné vítězství. Navíc úspěch komentoval klidně s tím, že tak jako tak byl souboj těsný.

Úspěch mu však vlil novou krev do žil a v debatách se tvrdě pustil do obou favoritů, Newta Gingriche a Mitta Romneyho. Zdůrazňoval, že je skutečně konzervativní, není svázán s politickými strukturami a nedělá kompromisy.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum s manželkou a příznivci v iowském Johnstonu

Santorum v televizní diskusi napadl oba favority. Podle něj není jasné, zda zruší Obamovu reformu zdravotního systému, když oba měli v minulosti podobné plány.

Také napadl Gingriche, že jako mluvčí Sněmovny reprezentantů byl až příliš blízký demokratům. Gingrich ale kritiku odmítl a uvedl, že právě on pomohl v devadesátých letech získat ve sněmovně většinu.

Romney má problémy

Problémům čelí favorit Mitt Romney, protože na jihu USA více vadí, že je mormon. Když se ukázalo, že stranická shromáždění v Iowě nevyhrál, přišel o historické prvenství, už není prvním republikánem, který vyhrál první dvě hlasování seriálu republikánských primárek. [celá zpráva]

Doplácí také na nechuť zveřejnit své příjmy a fakt, že platí nižší daně, protože většinu příjmů má z investic, mnohdy přes společnosti v daňových rájích. [celá zpráva]

Foto: Brian Snyder, Reuters

Mitt Romney se svými příznivci po vítězství v New Hampshire

„Nebudu se omlouvat, že se mi daří dobře. Na vše, co mám, jsem si vydělal,“ řekl Romney, který patří k vůbec nejbohatším kandidátům na prezidenta. Podle některých odhadů má majetek v hodnotě čtvrt miliardy dolarů.

Gingriche potopila bývalá žena 

Romneyho problémy pomohly Newtu Gingrichovi, který se tento týden v průzkumech na něj dotáhl. Gingrich přitom získal podporu texaského guvernéra Ricka Perryho, kterému se nedařilo a jenž získával jen málo hlasů. Na jihu USA ale má tento krok váhu. Perry byl v srpnu favoritem, ale pak propadl v debatách.

Podle Perryho je Gingrich „konzervativní vizionář, který může změnit naši zemi“. Dodal: „Newt není dokonalý, ale kdo mezi námi je?“

Gingrich ve čtvrtek čelil tvrdému útoku ze strany své druhé ženy Marianne, s níž se rozvedl v roce 1999. Ta řekla, že Gingrich chtěl, aby se o něj dělila s Callistou Bisekovou, která se později stala jeho třetí ženou: „Žádal mne, abychom měli otevřené manželství a já to odmítla.“

Foto: Reuters

Druhá žena Newta Gingricha Mariannne

Americká média jejímu vyjádření věnovala velkou pozornost. Gingrich je proto ve čtvrteční televizní diskusi kandidátů v Charlestonu označil za „destruktivní a negativní“.

Ron Paul mimo ohnisko

Stranou pozornosti zůstává texaský kongresman Ron Paul, který v dosavadních hlasováních skončil na třetím a druhém místě. Jeho názory jsou považovány za příliš radikální. Požaduje menší angažovanost USA ve světě, redukci armády i konec války proti drogám. V průzkumech je však stále před Santorumem.

V každém případě je jasné, že výsledky budou těsné. Primárky v Jižní Karolíně jsou přitom považovány za důležité, neboť od roku 1980 byl jejich vítěz vždy nominován do prezidentského klání.

Očekává se, že výsledek primárek bude těsný. V posledních průzkumech některých médií už Gingrich předstihl Romneyho, který před ním ještě na začátku ledna měl náskok devatenácti procentních bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám