Hlavní obsah

Turecko vedou teroristé, řekl republikán Rick Perry

Novinky,
Washington

Jeden z republikánů usilujících o stranickou nominaci prezidentských voleb, texaský guvernér Rick Perry, si stojí za svým tvrzením, že Turecko vedou „islámští teroristé“. Vyzval americkou vládu, aby tomuto spojenci v paktu NATO přestala poskytovat pomoc. NATO by mělo podlě něj zvážit, zda bude Turecko dál jeho členem.

Foto: Profimedia.cz

Republikán Rick Perry

Článek

„Je to země, která by měla USA co vysvětlovat,“ řekl Perry v diskusním pořadu CNN, kdy obhajoval své pondělní tvrzení. Texasan v úterý řekl, že se posunulo od „prozápadního postoje“ k společnosti řízené lidmi s extremistickými pohledy. Zdůvodnil to rostoucím násilím na ženách.

Podle něj by měly Spojené státy ukončit pomoc zemi, kde narůstá počet vražd ze cti. Zmínil i rostoucí napětí mezi Tureckem a Izraelem, což je podle něj další důvod, proč přestat Turecku vojensky pomáhat.

Perryho pondělní vyjádření pobouřilo Ankaru. Tamní ministerstvo zahraničí uvedlo: „Turecko se stalo členem NATO v době, kdy guvernér měl jen dva roky. Turecko také stojí v první linii boje proti terorismu. Spojené státy by neměly ztrácet čas s takovým kandidátem, který ani neví, kdo jsou američtí spojenci."

Perrymu se nedaří

Mezi Ankarou a Washingtonem panovalo napětí v roce 2003, kdy USA zaútočily na Irák, ale v posledních letech se vztahy zlepšily. Turecko velelo několikrát i misím v Afghánistánu a americké tajné služby sdílejí s tureckými informace o radikálech ze zakázané Kurdské strany pracujících. Poskytují jim vlastní poznatky získané z bezpilotních letadel.

Ricku Perrymu se zatím v nominačním boji nedaří, propadl jak v Iowě, tak v New Hampshire. Chvíli dokonce uvažoval, že z něj odstoupí, ale ještě to chce zkusit v Jižní Karolíně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám