Hlavní obsah

Policisté na školákovi vynutili přiznání k vraždě, hrozili mu trestem smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté v americkém státě Arkansas si vynutili drsným výslechem přiznání ze spáchání vraždy na dvanáctiletém školákovi. Hoch nejprve 36krát vyšetřovatelům řekl, že svoji o rok mladší sestru nezardousil. Přiznal se až po přestávce, během níž policisté vypnuli nahrávací zařízení. Hoch řekl, že mu policisté vyhrožovali trestem smrti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Thomas Cogdell strávil ve vězení dva roky, ačkoliv vrchní soud shledal policejní práci za nedostatečnou a důkazy hovořily o tom, že na místě činu byl neznámý dospělý muž. Vyšetřovatelé však žádné další stopy neprověřovali. Dnes 18letý Thomas je na svobodě. Zproštění viny se ale nedočkal, upozornila ve svém pořadu “Inside the Box: Interrogations“ stanice MSNBC.

Vražda se udála v srpnu 2006 v rodinném domě v Camdenu. Thomase v noci probudila matka Melody Jones s tím, že našla jeho sestru Kaylee na posteli mrtvou. Přes hlavu měla dvě nákupní igelitky převázané krejčovským metrem a psím vodítkem.

Policistům se zdál příliš klidný

Podezření policistů od počátku živilo chlapcovo klidné chování. Zatímco matka propadla v osudnou noc hysterii, Thomas zavolal na tísňovou linku a navedl policii do domu. Hoch byl okamžitě dlouze vyslýchán. Tvrdí, že mu policisté vyhrožovali trestem smrti, jestliže se k vraždě nepřizná. Podle práva ale dítě nemůže být k takovému trestu odsouzeno.

Mladý milovník knih a záhad vraždu 36krát popřel. Když později požádal o něco k jídlu, policisté přerušili na tři a půl hodiny nahrávání. Hned potom se chlapec přiznal, že sestru zardousil.

Thomas řekl stanici MSNBC, že věřil v očištění, protože vyšetřovatelé neobjeví žádné stopy DNA. Na igelitkách byly skutečně otisky prstů neznámého dospělého muže. Na policejním záznamu je dokonce slyšet, jak chlapec potichu říká ve vyšetřovně své matce: „To je dobrý, mami. Nenajdou žádné moje otisky.“ Později naříká: „Proč? Já jsem to neudělal, ale nevěří mi. Pomoc. Mám strach“.

Thomas byl shledán vinným z vraždy druhého stupně na základě svého doznání. Byl odsouzen ke dvěma letům vězení, i když soudce označil výslech za nepřiměřený. Chlapec například policistům řekl, že nerozumí poznámce o právu nevypovídat a možnosti využít právníka, což muži zákona ignorovali.

Thomas nebyl dodnes zproštěn viny. On i jeho prarodiče se domnívají, že mohla vraždit matka trpící bipolární poruchou. Také matka tvrdí, že nevraždila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám