Hlavní obsah

Američtí vojáci močili na mrtvé bojovníky Tálibánu

Novinky, rei
Washington

Americká armáda vyšetřuje okolnosti pořízení videa, které se objevilo na internetu. Je na něm čtveřice příslušníků námořní pěchoty v Afghánistánu a močí na tři mrtvé bojovníky Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američtí vojáci močí na mrtvé TálibanceVideo: Reuters

 
Článek

„Hezký den, brácho,“ pronáší na záznamu jeden z uniformovaných mužů. Zdá se, že skupina si je vědoma toho, že je natáčena. Muži, kteří bez známek života leží na zemi, mají tmavší pleť, jsou bosí a jeden z nich je od krve. Pod videem, které na server Liveleak.com umístil uživatel registrovaný pod přezdívkou Šílený jestřáb, bylo připsáno, že se jedná o odstřelovače ze 3. praporu 2. divize námořní pěchoty.

Mluvčí Pentagonu prohlásil, že armáda bere záležitost jako hrubé porušení pravidel. „Ať už je to kdokoliv a okolnosti jsou jakékoliv - což se vyšetřuje -, je to nehorázné a nepřijatelné chování,“ uvedl kapitán John Kirby.

Záležitost odsoudila i Rada pro americko-islámské vztahy. V dopise ministru obrany Leonovi Panettovi označila záležitost za nechutné porušení mezinárodního válečného práva.

Mluvčí Tálibánu incident odsoudil. Doplnil však, že nebude mít zásadní vliv na zahájená jednání o míru.

Video se objevilo v době probíhajícího soudního řízení s pěticí vojáků obviněných ze zabíjení afghánských civilistů předloni v Kandaháru.

USA mají v Afghánistánu asi 20 000 příslušníků námořní pěchoty, upozornila BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám