Hlavní obsah

Školáky v USA zatýká policie za používání parfému i házení papírových letadel

Novinky, val

Školáci ve Spojených státech si za poslední léta zvykli potkávat na chodbách škol policejní hlídky. Kritici z Texasu ale namítají, že jsou tamní děti stále častěji trestány za obyčejné klukoviny. Existují případy, kdy byl žák zatčen například za házení papírových letadel po třídě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Denně stanou v Texasu před soudem pro mladistvé stovky dětí kvůli prohřeškům, jako je pošťuchování se ve školním autobuse, nadávání nebo praní se na školním hřišti. Bývají zatýkány za držení cigaret, nevhodné oblékání, pozdní příchody nebo urážlivá gesta.

Za poslední roky zaznamenala texaská policie stovky tisíc závažných přestupků u školáků starších šesti let, uvedl deník Guardian s odkazem na zprávu lidskoprávní organizace Texas Appleseed. Případy vyústily v pokuty, veřejně prospěšné práce a nezřídka také v odnětí svobody.

Mezi nejextrémnější z incidentů podle Texas Appleseed patří chlapec zatčený za to, že byl při hodině vulgární, nebo jiný, který po třídě házel papírová letadla. List upozorňuje také na případ 12leté Sarah Bustamantesové, kterou policie odvedla v poutech kvůli nepřiměřenému užívání parfému. Student z Houstonu byl poslán před soud za to, že po sobě s přítelkyní bezprostředně po rozchodu rozlévali ve školní jídelně mléko.

Míra zásahu někdy překročí meze

K takzvané „nulové toleranci“ sáhly některé americké školy poté, co v roce 1999 dva studenti kolumbijské střední školy v Coloradu zastřelili 12 svých spolužáků, jednoho učitele a nakonec zbraně namířili proti sobě. Rodiče, kteří tehdy volali po vyšší ochraně svých potomků, nyní zvažují přiměřenost policejních zásahů.

„To, co často vidíme, je skutečně přehnaná reakce na chování, které by jiní obecně posoudili jako pouhou dětskou nevychovanost a nikoli jako porušení zákona,“ uvedla Deborah Fowlerová, zástupkyně ředitele Texas Appleseed.

Upozornila přitom, že odsouzení dítěte v jeho raném věku může vést k tomu, že se dotyčný před soudem bude vyskytovat opakovaně. Hrozí také to, že pokud jeho rodiče nebudou mít finance na uhrazení pokuty, čeká jej v 17 letech nástup do vězení pro dospělé zločince.

Problémem zůstává také míra, v jaké strážci zákona přistupují k nezletilým pachatelům. Známý je například incident z Kalifornie, kdy policista zlomil ruku dívce, která po sobě neuklidila drobky v jídelně. Na Floridě zase jeden student dostal zásah taserem poté, co senátorovi Johnu Kerrymu položil osobní otázku, když mu bylo uloženo být zticha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám