Hlavní obsah

Kosmická špionáž: X-37B nejspíš sleduje čínskou vesmírnou laboratoř

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několikaměsíční mise robotického raketoplánu X-37B ve službách amerických ozbrojených sil jsou od počátku obestřeny silnou rouškou tajemství. Časopis Spaceflight však nyní tvrdí, že odhalil hlavní účel letů: sledování čínského kosmického programu a především vesmírné laboratoře Tiangong-1 (Tchien Kung, čili Nebeský palác).

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpilotní raketoplán X-37 B

 
Článek

X-37B totiž i kvůli utajování přivábil pozornost amatérů, kteří se snaží sledovat jeho dráhu. Z pozorování pak vyplývá, že se trasa bezpilotního miniraketoplánu nápadně shoduje s dráhou Nebeského paláce-1.

Pentagon podle BBC vytrvale odmítá jakkoli vstupovat do diskusí o parametrech a náplních misí X-37B, a tak nelze ani očekávat oficiální reakci na toto tvrzení.

Foto: Boeing

Grafické znázornění X-37B

X-37B
Mise: oficiálně jde údajně o testování nových senzorů a technologií
Délka: 9 mRozpětí: 4,5 mVýška: 3 mHmotnost: 5 t
Původ: Projekt NASA z roku 1999 převzal v roce 2006 Pentagon. Výrobu zajišťuje firma Boeing.
Letové záznamy: Poprvé stroj vzlétl v dubnu 2010 a přistál po osmi měsících. Znovu vzlétl loni v březnu.
Náklady: Utajovaná informace

Vyzvídání zacílené na vesmírné prostředky přímo v kosmu je zcela novou hrou, která zřejmě vyžaduje ty nejlepší senzory. Právě ty jsou zřejmě na palubě X-37B, který tak může zblízka sledovat čínský program, vysvětluje Spaceflight.

X-37B je někdy označován zkratkou OTV (orbitální pokusné plavidlo). Připomíná zmenšenou verzi raketoplánů, jejichž program byl už loni v červenci ukončen. Stejně jako u raketoplánů jde o prostředek, který se po ukončení mise ve vesmíru vrací zpátky a přistává na letišti.

Foto: Boeing

Grafické znázornění X-37B při misi ve vesmíru

Předpokládaný objekt zájmu X-37B, čínská stanice Nebeský palác-1, je jádrem většího projektu. Peking počítá s tím, že letos obydlí stanici poprvé taikonauti. Vzhledem k tomu, že u čínského kosmického programu není jasná hranice mezi civilní a vojenskou složkou, sledují USA čínské kroky podle časopisu do vesmíru velmi ostražitě.

Foto: Čínský vesmírný program

Nebeský palác 1 je prvním krokem k větší čínské expanzi ve vesmíru, jejímž dalším milníkem se má stát Nebeský palác 2 (na obrázku).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám