Hlavní obsah

Můžu ho zastřelit, když otevře dveře? ptala se žena operátorky a lupiče zabila

Novinky, rei

Osmnáctiletá Američanka Sarah Dawnová McKinleyová byla teprve necelý týden vdovou, když ji a jejího tříměsíčního syna na Silvestra v rodinném domě přepadli lupiči. McKinleyová utišila kojence lahví s mlékem a zavolala na tísňovou linku. „Můžu ho zastřelit, když otevře tyhle dveře?“ ptala se operátorky. Nožem ozbrojený lupič nakonec skutečně dveře otevřel a mladá žena ho zastřelila. Incident ve středu popsala v televizi CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čekala jsem, až vstoupí a pak jsem ho zastřelila, popsala celou událost vdovaVideo: Reuters

 
Článek

„Mám v rukou dvě zbraně. Můžu ho zastřelit, jestli vstoupí do dveří?“ ptala žena, jíž na Štědrý den zemřel manžel na rakovinu, a ona zůstala s tříměsíčním dítětem v domě v Blanchardu ve státě Oklahoma na všechno sama. S dvěma operátorkami byla ve spojení 21 minut až do rozuzlení incidentu. Na tísňovou linku zavolala, když uslyšela, že se do domu kdosi vloupal.

McKinleyová se s kojencem duchapřítomně uchýlila do ložnice a zabarikádovala dveře pohovkou. Dítěti dala láhev s mlékem, aby neplakalo, a telefonovala o pomoc.

Foto: Repro ABC News

Sarah Dawnová McKinleyová ukazuje, jak zastřelila lupiče, který se k ní dobýval

„Nemohu vám říct, že můžete střílet, ale udělejte, co musíte, abyste ochránila své dítě,“ zněla rada operátorky Diane Grahamové.

„Mám jasné instrukce a nesmím nikomu říct, aby po jiné osobě střílel, ale jako matka jsem cítila, že by volající měla ochránit své dítě,“ doplnila Grahamová v televizi. Poznamenala ještě, že McKinleyová po celou dobu jednala s klidem.

Musela se rozhodnout

Mladá žena doufala, že lupiči do ložnice nevtrhnou, ale pak se dveře rozletěly. „Když vstoupil do dveří, viděla jsem, že se mu v ruce něco leskne. Nejdřív jsem si myslela, že je to pistole, ale byl to 30 centimetrů dlouhý lovecký nůž. To jsem zjistila, až když jsem vystřelila a zabila ho,“ popsala napadená matka.

Policie našla tělo 24letého Justina Shanea Martina mezi dveřmi a pohovkou, nůž stále svíral v rukavici na levé ruce. „Musíte se rozhodnout: buď vy, anebo on. Dala jsem před ním přednost mému synovi,“ řekla v CNN napadená. Po Martinovi vystřelila z pušky, po ruce měla ještě pistoli.

Martin do domu vtrhl v sobotu odpoledne společně s 29letým komplicem Dustinem Louisem Stewartem. McKinleyová se domnívá, že dvojice šla po ní, z vyšetřování ale spíše plyne, že lupiči hledali léky. Akci měl zorganizovat Martin, který se Stewartem půl hodiny před vniknutím do domu McKinleyové požil hydrokodon - syntetický opioid odvozený od kodeinu a thebainu.

Obvinění byla zproštěna

Když Stewart zaslechl v domě výstřel, z místa činu utekl. Policie ho ale po chvíli zadržela. Je obviněn z podílu na zabití.

Prokuratura upustila od obvinění McKinleyové, podle ní žena jednala v sebeobraně. „Člověk má právo bránit sebe, svoji rodinu a majetek,“ komentoval záležitost zástupce prokurátora James Walters.

McKinleyová svého činu nelituje. „Mohli jsme teď být v úplně jiné situaci, kdybych to neudělala,“ prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám