Hlavní obsah

USA z Guantánama pustí zadržované táliby

Novinky, rei

Představitelé afghánského povstaleckého hnutí Tálibán opustí nechvalně proslulou americkou věznici Guantánamo na Kubě. USA s tím „v principu“ souhlasí výměnou za to, že Tálibán připustil otevření své kanceláře v Kataru. K té se vážou naděje, že Tálibán se spojenci vyjedná mír. Napsal to v úterý britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

List se odvolává na představitele blízkého rozhovorům v USA i Afghánistánu.

Mezi propuštěnými osobami má být i někdejší ministr vnitra ve vládě Tálibánu či bývalý guvernér ze severu Afghánistánu. Tálibán ovšem žádá také propuštění dřívějšího armádního velitele mully Akhunda. V jeho případě podle Guardianu zvažuje Washington přemístění do věznice v jiné zemi, možná v Kataru.

Britský list upozornil, že není jasné, zda součástí dohody je také propuštění jediného amerického vojáka zadržovaného Tálibánem. Afghánští bojovníci 25letého seržanta Bowea Begdahla zajali v červnu 2009.

Washington propustí vězně na základě souhlasu Tálibánu s otevřením jeho kanceláře v Kataru, jejímž prostřednictvím by měly být zahájeny mírové rozhovory. S otevřením úřadu, který prosazovaly USA a Německo, donedávna nesouhlasil afghánský prezident Hámid Karzáí. Podpořil ho až po získání záruk, že jeho vláda bude přítomna u všech jednání.

V Afghánistánu se bojuje přes deset let. Američané do země vtrhli po teroristických útocích ze září 2001, protože vláda Tálibánu odmítala vydat sponzora útoků Usámu bin Ládina. Špičky Tálibánu našly azyl v sousedním Pákistánu. Obojaký přístup pákistánské vlády – podpora USA i islamistů – se ale obrátil proti ní. V kmenovém pohraničí vznikla odnož Tálibánu podnikající v Pákistánu smrtící útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám