Hlavní obsah

Romney v prezidentských primárkách v Iowě vyhrál o osm hlasů

– Des Moines • Aktualizováno
Novinky,

O pouhých osm hlasů porazil guvernér Massachusetts Mitt Romney pensylvánského senátora Rickyho Santoruma v republikánských prezidentských primárkách ve státě Iowa. Romney dostal podle středečních výsledků 30 015 hlasů. Dlouho vedl Santorum napřed o 18 a pak jen o čtyři hlasy. Oba dostali 25 procent hlasů. Třetí je s 21 procenty Texasan Ron Paul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Romney v prezidentských primárkách v Iowě vyhrál o osm hlasůVideo: Reuters

 
Článek

Všichni tři označili své výsledky v nejvyrovnanějších primárkách v historii Iowy jako úspěch, i když Paul věřil ve své vítězství. Současně ale všichni dostali ve státě nejmenší procento hlasů, a nedosáhli ani výsledků Boba Dolea, který v roce 1996 zvítězil v Iowě s 26 procenty. Romney zopakoval v Iowě svůj výsledek z doby před čtyřmi lety.

Čtvrtý je s velkým odstupem bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich s podporou 13 procent voličů. Gingrich k výsledku řekl, že se na něm odrazila negativní kampaň. Zároveň se ostře vymezil proti Romneymu, kterého označil za centristu z Massachusetts. Na pátém místě skončil s desetiprocentní podporou texaský guvernér Rick Perry, který je výsledkem zklamán a už řekl, že zváží další pokračování v kampani. K budoucnosti své kandidatury se naopak zatím nevyjádřila Michele Bachmannová, kterou podpořilo pět procent republikánů z Iowy.

Slovní přestřelky

Velký úspěch je to pro Santoruma, kterému se na rozdíl od Romneyho velké šance nedávaly, a úspěch v Iowě je pro něj velmi důležitý. Má totiž nedostatek zdrojů na financování kampaně a chybí mu širší celonárodní podpora. Paul jej navíc označil za velmi liberálního a Perry o něm řekl, že si libuje v rezervovanosti.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum s manželkou a příznivci v iowském Johnstonu

Sociálně orientovaný konzervativec Santorum naopak označil Paula za nechutného a dodal, že jeho kampaň, v níž lidem volaly domů automaty a odrazovaly je od potratů, vedla ve výsledku k tomu, že více lidí začalo potraty hájit.

Dost prostředků ve srovnání s Romneyem však nemá ani Paul. To však nic nemění na tom, že výsledky z Iowy potvrdily rozčarování části republikánů z úspěšného businessmana z Romneyho.

Odlišná podoba primárek v Iowě

Primárky v Iowě se liší od hlasování ve většině ostatních amerických států. Voliči zde nehlasují za plentou, ale scházejí se na stranických shromážděních registrovaných republikánských voličů, kde se budou dohadovat, koho podpoří.

Foto: ČTK/AP

Mitt Romney s manželkou obklopený příznivci v Des Moines

Primárky v Iowě mohou dát signál o síle jednotlivých kandidátů pro primárky v dalších státech. Jejich vítěz ale nemá republikánskou nominaci na prezidenta zaručenou. Před čtyřmi lety v Iowě vyhrál republikánské primárky Mike Huckabee, v rámci celých USA ale nakonec uspěl John McCain, který byl v Iowě s velkou ztrátou čtvrtý, připomíná ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám