Hlavní obsah

USA představily nový bezpilotní vrtulník s kamerou o rozlišení 1,8 gigapixelu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda ve čtvrtek představila nový bezpilotní vrtulník. Ve vzduchu vydrží bez přestání rekordně dlouhou dobu a jeho kamery s vysokým rozlišením zachytí z výšky více než šesti kilometrů dění na ploše 168 čtverečních kilometrů.

Článek

Armáda USA si od nového stroje A160T Hummingbird, vyvinutým Boeingem a dalšími firmami, slibuje „bezprecedentní monitorování dění v terénu“. Vrtulníky chce nasadit v Afghánistánu v květnu nebo červnu. „Tento vzdušný stroj bude nasazen až na rok,“ citovala BBC podplukovníka letectva Matthewa Munstera.

Hummingbird je dlouhý 10,6 metru, unese náklad o hmotnosti 1,1 tuny, dosáhne rychlosti až 265 kilometrů v hodině a dostoupí do výšky až 6,1 kilometru. Bez přestání vydrží ve vzduchu až 18,7 hodiny.

Jeho vrtule se mohou točit každá jinou rychlostí, což umožňuje větší adaptibilitu či snížení hlučnosti, ale i úsporu paliva. Jeho kamery s rozlišením 1,8 gigapixelu zachytí dění na ploše 168 kilometrů čtverečních. Armádní pracovníci na zemi mají možnost výběru z 65 nastavitelných pozorovacích úhlů.

Stroj je rovněž schopen do řídicího střediska posílat videozáznam v přímém přenosu, za sekundu nasnímá deset rámečků.

Hummingbird startuje kolmo do výšky a nepotřebuje tudíž žádnou větší přistávací plochu.

Reklama

Související články

Nový bezpilotní letoun USA vidí celé město

Letectvo Spojených států letos vyšle do Afghánistánu nový typ bezpilotních průzkumných letounů Gordon Stare, které mají místo jedné hned devět videokamer...

Výběr článků

Načítám