Hlavní obsah

USA šíří mezi latinskoamerickými státníky rakovinu, spekuluje Chávez

– Caracas
Novinky, rei

Venezuelský prezident Hugo Chávez ve středu prohlásil, že by nebylo tolik překvapivé, kdyby za případy rakoviny mezi latinskoamerickými představiteli z poslední doby stály Spojené státy. Vyjádřil se tak poté, co byl nedávno diagnostikován nádor argentinské prezidentce Cristině Fernándezové Kirchnerové.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Nebylo by překvapivé, kdyby vyvinuly technologie na šíření rakoviny, o nichž dosud nikdo neslyšel. Nevím, jen tak nahlas přemýšlím,“ řekl během televizního vystoupení Chávez, jemuž byl nádor odstraněn v červnu. „Je to ale velmi, velmi podivné. Trochu obtížně se hledá vysvětlení, i když připustíme shodu náhod,“ dodal.

Kromě Cháveze a Kirchnerové byla v uplynulých měsících diagnostikována rakovina také u paraguayského prezidenta Fernanda Luga, brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové i jejího předchůdce Luize Inácia Luly da Silva, upozornila agentura Reuters. Všichni jmenovaní jsou zástupci levice.

Chávez v té souvislosti varoval bolívijského prezidenta Eva Moralese. „Musíme se o Eva dobře starat. Dávej na sebe pozor, Evo!“, vzkázal do Bolívie. Doplnil, že ho před záludnostmi Američanů vždy varoval kubánský exprezident Fidel Castro. „Fidel mi vždycky říkal: 'Tito lidé vyvinuli různé technologie. Nejsi opatrný. Dávej pozor na to, co jíš, co ti dávají jíst. Stačí malá jehla a dostanou do tebe, nevím co',“ poznamenal.

Reklama

Související články

Argentinská prezidentka má rakovinu

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová má rakovinu a podstoupí po Novém roce operaci, oznámila její kancelář. Rakovina zasáhla štítnou žlázu, citovala ve...

Výběr článků

Načítám