Hlavní obsah

Američané před Vánoci nakoupili rekordní množství zbraní

Novinky, val

Předvánoční čas bývá tradičně obdobím, kdy se prodejní čísla šplhají do rekordních výšek. Ve Spojených státech ale kromě obvyklých vánočních dárků letos lidé ve velkém nakupovali i zbraně. Dokládají to statistiky FBI, která monitoruje počet žádostí o bezpečnostní prověrku. Jen během šesti dnů před Vánoci jich evidovala téměř půl miliónu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největší zájem o zbraně měli Američané dva dny před Štědrým dnem, o bezpečnostní prověrku jich zažádalo přes 102 tisíc. Jedná se o vůbec druhé nejvyšší číslo za jediný den v historii Spojených států.

Pro prodejce zbraní v USA byl letošní rok celkově vůbec nejúspěšnějším. Úplně nejvíce bezpečnostních prověrek bylo uděleno letos za Černý pátek, který tradičně probíhá den po Díkůvzdání a po celé zemi bývá řada slevových akcí. O některou zbraň letos v tento den projevilo zájem 129 tisíc Američanů. Jen pro srovnání: do té doby FBI evidovala největší zájem o zbraně k 28. listopadu 2008, kdy bylo uděleno 98 tisíc bezpečnostních prověrek.

Nejvíce zbraní bylo letos prodáno v prosinci poté, co zaznamenali rekordní prodeje v předchozím měsíci. Výsledky z předchozího měsíce, kdy o bezpečnostní prověrku požádalo více než jeden a půl miliónu lidí, však prosinec překonal už několik dní před svým završením.

Podle stanice CNN se však nedá s určitostí zjistit, kolik zbraní Američané nakoupili, jelikož mnozí si často během jednoho nákupu pořídí více než jednu zbraň. Bezpečnostní prověrku přitom získá naprostá většina z nich, zhruba kolem jednoho procenta testy z nějakého důvodu neprojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám