Hlavní obsah

Američané pátrají po sponzorovi Al-Káidy v Íránu, nabízejí deset miliónů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy oznámily nabídku odměny deset miliónů dolarů za informace, které povedou k zadržení Syřana Jasína al-Súrího, jenž se vyskytuje v Íránu. Je podezřelý z financování teroristické sítě Al-Káida. USA jej dokonce označují za jejího hlavního sponzora. Uvedla to v pátek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Znak americké Ústřední zpravodajské služby CIA

Článek

„Je to terorista sponzorující Al-Káidu, jehož podporuje íránská vláda. Je klíčovým sponzorem teroristické sítě a neustálým nebezpečím pro zájmy Spojených států,“ oznámil zástupce ministerstva zahraničí Robert Hartung. Dodal, že al-Súrí působí v Íránu od roku 2005.

Syřan podle Hartunga organizuje i přesun bojovníků do sousedních zemí, zejména do Afghánistánu, Pákistánu a Iráku. Společně s pěti svými komplici je od července také na seznamu osob, na něž se vztahují sankce amerického ministerstva financí.

Hartung doplnil, že od roku 1984 USA vyplatily sedmi desítkám lidí přes sto miliónů dolarů za informace, které vedly k zadržení hledaných osob, anebo pomohly zabránit chystaným útokům.

Reklama

Výběr článků

Načítám