Hlavní obsah

Čtyři dny po operaci zemřelo jedno z chilských siamských dvojčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Desetiměsíční holčička, kterou lékaři v Chile chirurgicky oddělili od jejího siamského dvojčete, zemřela v neděli na selhání orgánů. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na nemocnici, která operaci provedla.

Foto: Reuters

Lékaři úspěšně oddělili desetiměsíční siamská dvojčata

Článek

María Paz a María José se narodily spojené hrudníkem, břišní a pánevní partií. Jejich úterní operace trvala 16 hodin, po nichž pokračovaly zákroky na každém miminku zvlášť. U Maríi José ale pak začaly srdeční problémy a musela být po operaci třikrát oživována. V neděli boj o život prohrála, zatímco její sestřička María Paz je podle prohlášení nemocnice ve stabilizovaném stavu a její ledviny začínají fungovat.

Operace byla obtížná, protože holčičky měly společných mnoho vnitřních orgánů včetně močového ústrojí. Děvčátka se narodila ve městě Villarrica (asi 760 kilometrů severně od metropole Santiaga) a od té doby byla pod neustálým lékařským dohledem. Byla neustále napojena na dýchací přístroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lékaři úspěšně oddělili desetiměsíční siamská dvojčataVideo: Reuters

Stejná nemocnice již provedla čtyři operační oddělení siamských dvojčat. Nepřežila jen čtvrtá dvojčata, u nichž se objevily srdeční komplikace.

Podle amerických údajů připadá narození siamských dvojčat na každých 200.000 porodů na světě. Asi 35 procent siamských dvojčat nepřežije první den. Všeobecně z nich přežije pět až 25 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám