Hlavní obsah

V USA začalo líčení s vojínem, který dal zveřejnit diplomatické depeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Meade

Na základně Fort Meade v Marylandu v pátek začalo předběžné líčení s vojínem Bradleym Manningem, který je zodpovědný za únik miliónů tajných depeší amerických diplomatů, jež zveřejnil server WikiLeaks. V předběžném líčení se má rozhodnout, zda existují důkazy dostatečné pro zahájení soudního procesu. Manningovi hrozí trest smrti.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Manning

Článek

Třiadvacetiletý vojín, který sloužil v Iráku, kde také citlivé dokumenty z interní sítě SIPRNet zkopíroval, se k soudu dostavil v uniformě a na očích měl brýle.

Tým jeho obhájců hned podal stížnost kvůli údajné podujatosti vyšetřovatele Paula Almanzy. Podplukovník Almanza je bývalým vojenským soudcem, který nyní pracuje pro ministerstvo spravedlnosti. Manningův právník David Coombs si postěžoval, že Almanza odmítl povolat všechny kromě dvou z 38 osob, které obhájci navrhovali za svědky. Byli mezi nimi i prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová. [celá zpráva]

Líčení, které začalo den před Manningovými 24. narozeninami, se možná protáhne přes víkend do příštího týdne.

Manningovi hrozí až trest smrti. Úřady proti němu vznesly 22 obvinění, mimo jiné jej viní z porušení zákona o špionáži, porušení subordinace a napomáhání nepříteli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám