Hlavní obsah

Pentagon chce namířit k Zemi obří optické membrány

Novinky, pst

Ačkoli Hollywood běžně v akčních filmech ukazuje videozáběry přenášené v reálném čase satelity z kteréhokoli místa na světě, skutečnost za sny filmařů zaostává. Současné špionážní satelity však obíhají Zemi relativně vysokou rychlostí na nízké oběžné dráze a ve skutečnosti umí pořizovat pouze statické obrázky. Pentagon však chce filmařskou fikci dostihnout.

Článek

Přenos videa z vybraného místa ovšem podle serveru Innovation News Daily vyžaduje satelity vznášející se synchronizovaně s rotací Země ve výšce kole 36 000 kilometrů. Nicméně zkonstruování takového satelitu s citlivou optikou zaměřenou dolů se ukázalo jako oříšek.

Agentura DARPA, která zastřešuje vývoj nových technologií pro americké ozbrojené síly, nyní přišla s řešením, jímž by měl být lehký systém založený na optické membráně. Společnost Ball Aerospace vytvořila za 37 miliónů dolarů první koncept, na jehož základě má být zkonstruován první zmenšený prototyp.

"Použití membránové optiky je dosud nevyzkoušený přístup při konstruování velkých teleskopů,“ uvedl výkonný šéf Ball Aerospace David Taylor. Finálním produktem by měl být teleskop o průměru 20 metrů, založený na membráně, která bude sbírat světelné záření. Jde o převratné zařízení – pro srovnání: například teleskop nové generace určený ke zkoumání hlubin vesmíru, který NASA nazvala po Jamesovi Webbovi, má v průměru jen 6,5 metru.

Satelit pokryje 100 kilometrů čtverečních

Nový vojenský teleskop má být díky inovativní optice schopný zachytit pohyb raketového nosiče jedoucího rychlostí kolem 100 km/h. A to při takovém rozlišení, aby byly na videopřenosu patrné i objekty menší než tři metry. Jeden špionážní satelit má být za cenu 500 miliónů dolarů schopný pokrýt oblast 100 kilometrů čtverečních.

Zda je projekt reálný, má Ball Aerospace vyzkoušet na teleskopu s pětimetrovým průměrem a následně vypuštěním teleskopu o průměru 10 metrů na oběžnou dráhu.

Pokud prototypy ověří funkčnost systému, dočkají se ozbrojené síly USA videopřenosů v reálném čase z vybraných míst na světě. Kouzlo nového systému spočívá i v nižší pořizovací a provozní ceně a navíc, jak trochu uštěpačně dodává server Innovation News, Pentagon se tak vyhne hrozbě, že Írán – nebo jiná země - převezme kontrolu nad jeho bezpilotním špionážním letounem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám