Hlavní obsah

Ukradené Husajnovy talíře skončily v newyorské restauraci

New York

Americké úřady ve středu vrátily do Iráku porcelán patřící někdejšímu králi Faisalovi II. i bývalému prezidentovi Saddámu Husajnovi. Ukradené talíře a salátové mísy v aukci na eBay vydražila umělecká skupina z Manhattanu nazvaná Creative Team, uvedla tamní média.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn

Článek

Celkem devatenáct kusů porcelánu, z nichž některé nesou irácký státní znak, bylo předáno iráckému zastoupení v OSN.

Umělecká skupina Creative Team je použila k výstavě v restauraci Park Avenue Autumn. Mluvčí skupiny Anne Pasternaková upřesnila, že šlo o projekt jednoho umělce, během něhož se po dobu tří měsíců hostům s komentářem servírovala jídla související s Irákem.

„Nebylo to tak, že lidé seděli v restauraci a říkali si: ‘Ty jo, jím z talíře Saddáma Husajna‘. Byla to také lekce a příležitost hovořit o osobních a politických souvislostech,“ poznamenala Pasternaková.

Mezi porcelánem byly i talíře světoznámé značky Wedgewood, které darovala britská královna Alžběta II. rodině krále Faisala II.

Není jasné, zda se ví, kdo talíře v Bagdádu ukradl. Stanice CBS pouze poznamenala, že šlo jen o zlomek sbírek, jež byly rozkradeny při invazi amerických vojsk v roce 2003.

Válka v Iráku byla oficiálně prohlášena za skončenou ve čtvrtek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám