Hlavní obsah

Jsou nejlepšími bojovníky v historii, ocenil Obama vojáky při jejich stažení z Iráku

– Fort Bragg
Novinky,

Americký prezident Barack Obama ve středu ohlásil úplné stažení vojáků z Iráku. Při svém vystoupení na základně Fort Bragg jmenoval i jednotlivé jednotky nasazené v této blízkovýchodní zemi. Uctil jak padlé, tak veterány, kteří v zámoří strávili dlouhý čas. Válka trvala skoro devět let.

Foto: Chris Keane , Reuters

americký prezident Barack Obama potvrzuje stažení z Iráku a konec války.

Článek

Obama už v říjnu oznámil, že se američtí vojáci z Iráku stáhnou do konce roku. Stažení bylo jedním z klíčových bodů jeho volebního programu.

Američtí vojáci strávili v Iráku skoro devět let. Invaze začala v březnu 2003. Vystřídalo se v něm 1,5 miliónu amerických vojáků. Zraněno jich bylo přes třicet tisíc a zahynulo skoro 4500, připomněl prezident v projevu. "Válka v Iráku bude brzo patřit historii," dodal.

Velký ohlas přišel, když se zmínil o tom, že sám byl u parašutistů a že by se od vojáků měla vlast učit, že jí dali lekci.

Obama slíbil Iráku podporu

Připomněl i vývoj války od rychlého postupu v úvodu, které vedlo k pádu režimu Saddáma Husajna, ale také dlouhé roky, kdy se američtí vojáci potýkali se sunnitskými radikály v provincii Anbár, se sebevražednými atentáty a sektářským násilím. Úspěch v konfliktu připsal tomu, že „američtí vojáci tvrdě pracovali“.

"Jsou to nejlepší bojovníci v historii války,“ řekl Obama a dočkal se potlesku. Jako nejvyšší velitel také ujistil, že všichni budou mít od vlády podporu.

„Budoucnost Iráku bude v rukou jeho lidu, americká válka končí,“ řekl Obama a dodal: "Necháváme za sebou suverénní, stabilní a soběstačný Irák."

V úterý také iráckému premiérovi Núrímu Málikímu oznámil, že by Spojené státy dále  Irák měly podporovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám