Hlavní obsah

Americký generál: Eurozóna představuje ohromné riziko i pro Pentagon

Novinky, pst

Nejvyšší vojenský velitel amerických ozbrojených sil, generál Martin Dempsey, prohlásil, že eurozóna představuje ohromné riziko, jehož důsledky se mohou nemile dotknout i Pentagonu. Varoval, že ohroženy jsou především některé programy vývoje vyspělých zbraní.

Foto: Reuters

Předseda sboru náčelníku spojených štábů amerických ozbrojených sil, generál Martin Dempsey

Článek

Dempseyho hlavní obavou je, že by rozpad eurozóny mohly doprovázet nepokoje, které by se dotkly amerických vojáků i civilních zaměstnanců a kontraktorů, kteří v Evropě působí. "Myslím, že je tam potenciál pro vypuknutí občanských nepokojů," uvedl generál citovaný televizí Al Džazíra.

Americké ozbrojené síly mají v Evropě rozmístěny jednotky o síle 80 000 mužů a žen, a pracuje pro ně také 20 000 civilistů – především v Německu.

Jedním z důležitých zbraňových programů, který by mohl být rozpadem eurozóny dotčen, je podle Dempseye i bojový letoun F-35, na jehož vývoji se podílí i Británie a Itálie. Tento projekt nemusí ohrozit nepokoje, ale bude stačit, když partnerské země kvůli krizi zastaví financování tohoto programu.

V takovém případě by náklady spojené s vývojem letounu budoucnosti dopadly zcela na bedra USA v době, kdy i americká armáda začíná utahovat opasek.

"Vím, že se 17 členů eurozóny snažit lépe sladit monetární a fiskální politiky. Ale není mi jasné, co je tím lepidlem, které by je opravdu udrželo pohromadě," řekl americký generál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám