Hlavní obsah

Guvernér kšeftoval s křeslem po Obamovi, jde na 14 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Bývalý guvernér amerického státu Illinois Rod Blagojevich byl ve středu v Chicagu odsouzen ke čtrnácti letům vězení za politickou korupci. Soud ho shledal vinným, že se pokusil prodat místo v americkém Senátu uvolněné po zvolení Baracka Obamy prezidentem. Žaloba pro exguvernéra žádala 15 až 20 let.

Článek

Podle agentury AP je rozsudek jedním z nejtvrdších svého druhu v justičních dějinách státu Illinois. Blagojevich se před vynesením rozsudku za svůj čin omluvil a jeho obhájce označil trest navrhovaný prokurátorem za neúměrný.

"Svou hloupost a příšerné chyby, jichž jsem se dopustil, mohu vyčítat jen sám sobě," prohlásil Blagojevich v soudní síni. "Nikdy jsem nechtěl porušit zákon, nikdy jsem nechtěl překročit červenou čáru," dodal na svou obranu. O shovívavost soud v dopisu prosila politikova manželka a jeho dcera.

Blagojevich je druhým guvernérem v pořadí, který byl ve státě Illinois odsouzen. Jeho republikánský předchůdce George Ryan si za korupci odpykává trest šesti a půl let vězení.

Soud shledal Blagojeviche vinným v 17 z 20 bodů obžaloby, včetně 11 bodů, které se týkaly pokusu prodat post senátora uvolněný Obamou. Už dříve Blagojevich naznačil, že se proti verdiktu odvolá.

Bude drhnout podlahy a záchody

Blagojeviche se americkým žalobcům podařilo usvědčit až napodruhé, když první soud ho shledal vinným jen v jednom ze 24 obvinění. Rozhodujícím důkazem, který vedl k jeho odsouzení, byla skrytá nahrávka pořízená agenty FBI. Exguvernér na ní prohlásil, že jeho šance prosadit kohokoli do senátorské funkce po Obamovi je "zatraceně dobrá" a že si tuto příležitost nenechá "zatraceně ujít".

Kromě kupčení s politickou funkcí byl Blagojevich shledán vinným rovněž z toho, že zneužíval svou funkci k vybírání peněz. Podle obžaloby například odmítal jedné nemocnici vyplatit dotaci, dokud její vedení neposkytlo dar Demokratické straně, za kterou byl Blagojevich zvolen.

Politik bude zřejmě umístěn do vězení s nejmenším stupněm ostrahy. Osm hodin denně bude nicméně nucen manuálně pracovat včetně drhnutí podlah a mytí záchodů. Za tyto práce bude dostávat plat ve výši 12 centů na hodinu (přes dvě koruny).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám