Hlavní obsah

USA si připomínají 70. výročí útoku na Pearl Harbor

– New York/Hononulu

Američané si ve středu připomínají 70. výročí japonského leteckého útoku na námořní základnu Pearl Harbor na Havaji, po kterém Spojené státy vstoupily do druhé světové války. Přímo na místě si událost a zhruba 2400 obětí náletu tradičně připomenou přeživší. Jejich řady se ale s přibývajícími lety od války neúprosně tenčí. Letos se jich vzpomínkové slavnosti zúčastní kolem 120.

Foto: Hugh Gentry, Reuters

Veterán ze zničené lodi USS Arizona John Richard salutuje při vzpomínkovém obřadu na Havaji.

Článek

Asociace sdružující lidi, kteří přežili japonský útok, kvůli tomu dokonce v závěru letošního roku ukončí činnost. "Neměli jsme jinou možnost," řekl deníku The New York Times devětaosmdesátiletý William Eckel. "Manželky a rodinní členové se asociaci snažili udržet v provozu, ale není to prostě možné. Lidé končí v pečovatelských domech a na jednotkách intenzivní péče," dodal.

Svědkové útoku se nicméně obávají, že s koncem asociace a přibývajícími roky se z útoku, který před 70 lety Spojené státy šokoval stejně jako před deseti lety útok islamistických teroristů na New York a Washington, stane jen další kapitolou v učebnicích dějepisu. Do škol i jinam již totiž nebudou chodit veteráni, aby vyprávěli, co tehdy prožili. Již teď prý žáci někdy nevědí, oč šlo.

Americká média ale středečnímu výroční věnovala velkou pozornost a prohlášení k němu vydal i prezident Barack Obama. "Salutujeme veteránům a přeživším útoku na Pearl Harbor, kteří nás stále inspirují. Navzdory nepříznivým okolnostem hrdinně vrátili úder a inspirovali naši zemi, která se díky nim vydala na cestu vítězství. Jsou členy nejskvělejší generace, která překonala hospodářskou depresi, překročila oceány a vzala útokem pláže, aby porazila fašismus," uvedl.

Vzpomínky na útok se na Havaji mělo zúčastnit kolem 3000 hostů. Pozůstalé při obřadu uctily salvy z pušek, kladení věnců či přelet stíhaček. Na místě, kde spočívají zbytky lodi USS Arizona zničené při útoku, také byly pohřbeny ostatky jednadevadesátiletého veterána Vernona Olsena z Floridy. Po smrti se tak spojí se 1175 námořníky, kteří při náletu na lodi zahynuli.

Napadením přístavu, který se kvůli zhoršující se situaci v Pacifiku stal začátkem roku 1941 sídlem americké Tichomořské flotily, vyvrcholilo před 70 lety déletrvající napětí mezi USA a zemí vycházejícího slunce.
Celý nálet na Pearl Harbor trval jen zhruba hodinu a půl, ale následky byly hrozivé. Zahynulo při něm přes 2400 Američanů, na dně skončily čtyři bitevní lodě a potopena či poničena byla i řada dalších plavidel. Japonců zemřelo při útoku asi šedesát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám