Hlavní obsah

Brazílie uvolňuje pravidla pro odlesňování Amazonie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský senát v úterý přijal kontroverzní zákon o uvolnění pravidel těžby lesů. Proti zákonu, který prosazovali zemědělci a těžaři, protestovali ochránci životního prostředí. Návrh zákona se tak vrátí do dolní komory parlamentu a po jeho schválení ho ještě musí podepsat prezidentka.

Foto: Reuters

Amazonský deštný les

Článek

„Brazílie se musí starat o životní prostředí, ale zároveň je její odpovědností nasytit svět,“ prohlásil senátor Jorge Viana.

Norma omezuje poměrnou výměru, na níž musí rančeři a farmáři při kácení les nechat nebo znovu vysadit. Rovněž snižuje pokuty pro, kdo v minulosti káceli prales nezákonně.

Obhájci zákona se označují za realisty a tvrdí, že úprava zajistí snížení emisí oxidu uhličitého a pomůže ekonomice tím, že podpoří zemědělce. Environmentalisté naproti tomu varovali před zkázou unikátního tropického pralesa, která hrozí tím, že jsou povzbuzováni těžaři.

Brazílie je největší vývozce hovězího masa na světě a druhý největší exportér sóji.

V pondělí vláda oznámila, že rozsah odlesňování byl letos nejnižší za posledních 23 let a klesá třetí rok za sebou.[celá zpráva]

Zákon uvolňující pravidla pro odlesňování v jiné podobě už schválila i dolní komora parlamentu, takže se dá čekat, že pro senátní verzi zákonodárci zvednou ruce znovu. Rovněž prezidentka Dilma Rousseffová dala najevo, že v případě schválení v Senátu zákon podepíše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám