Hlavní obsah

Americké námořnictvo nakoupilo ve velkém biopaliva

– Washington

Americké námořnictvo nakoupilo rozsáhlé zásoby biopaliv, kterými hodlá příští rok během vojenského cvičení v Tichém oceánu pohánět svá plavidla a letadla. Lodě tak budou jezdit na směs klasických paliv a živočišného tuku, letadla budou spalovat směs leteckého benzinu a oleje z mořských řas, uvedla v pondělí agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Američtí námořníci

Článek

Námořnictvo nakoupilo celkem 450 000 galonů (1,7 miliónu litrů) biopaliv. Jejich využití je přitom nákladnější než u klasických paliv - biopaliva stála 26 dolarů za galon, zatímco cena nafty se nyní v USA pohybuje pod čtyřmi dolary za galon.

"Děláme to z jednoduchého důvodu - dělá to z nás lepší válečníky," prohlásil představitel námořnictva Ray Maybus. "Užívání fosilních paliv představuje velmi vážnou hrozbu pro naši národní bezpečnost a pro schopnost námořnictva chránit Ameriku a působit v zámoří," dodal.

Americká vláda už delší dobu hledá způsob, jak omezit závislost USA na zahraniční ropě. Kromě zvyšování domácí těžby uvažuje i o větším využívání biopaliv, přináší to však vyšší náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám