Hlavní obsah

Statisíce Američanů se v Kalifornii vzpamatovávají z větrů Santa Ana

Poryvy větrů zvaných Santa Ana, které během středy a čtvrtka postihly Kalifornii a Utah, místy dosahovaly rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Podle listu Los Angeles Times připravily asi 300 000 lidí o dodávky elektřiny, vyvrátily řadu stromů a způsobily zpoždění některých letů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silný vítr dosahoval v Kalifornii místy až 150 km/hVideo: Reuters

 
Článek

Podle AP bylo kvůli příliš silnému větru na mezinárodním letišti v Los Angeles, v jehož terminálech ve středu večer na hodinu vypadl proud, odkloněno 23 letů a další se zpozdily. V nedalekém městě Pasadena museli hasiči evakuovat asi 40 lidí z budovy, jejíž střechu poničil padlý strom. Další strom vážně poškodil benzinovou pumpu ve městě. Na řadě míst byly zavřeny školy, pošty a další instituce.

"Podle expertů na počasí je to asi nejhorší větrná bouře v oblasti v uplynulém desetiletí,“ citovala MSNBC mluvčího Odboru veřejné správy v oblasti Los Angeles Boba Spencera.

Až na zranění, či podchlazení, si živel nevyžádal žádné přímé oběti. Obyvatelé si vyměňovali na internetu jen šokované postřehy ze škod ve svém okolí.

„Ještě u někoho vypadá blok, ve kterém bydlí, jako při Armagedonu?“ ptala se na Twitteru například Regina King z Los Angeles. A Alex Jablonski napsal: „Abyste si udělali představu, jak je to špatné, tak u nás v železářství vyprodali všechny řetězové pily.“

Podle kalifornských úřadů se může situace v některých oblastech dále zhoršovat. Varování před silným větrem již vydaly také části států Nevada, Arizona, Nové Mexiko, Wyoming a Utah. V něm se ocitlo bez elektřiny přes 30 000 odběratelů.

Větry Santa Ana jsou silné a velmi suché poryvy, které na přelomu podzimu a zimy každoročně zasahují především jižní Kalifornii a mexický stát Baja California Norte. Letos však byly mnohem silnější než v minulých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám