Hlavní obsah

Kolumbijští rebelové popravili čtyři rukojmí, které drželi přes 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Povstalci z marxistických Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) popravili čtyři rukojmí, které zadržovali přes 12 let. Jednomu ze zajatců se podařilo uprchnout do džungle. Těla zabitých objevili vojáci v sobotu, citoval britský server The Daily Telegraph ministra obrany Juana Carlose Pinzona.

Foto: Profimedia.cz

Nový velitel povstalců z FARC Timoleon Jimenez

Článek

Rebelové zadržovali trojici policistů a jednoho vojáka v odlehlém místě na jihu země. Jejich prostřílená těla byla objevena po srážce povstalců s armádními příslušníky. Pinzon uvedl, že zabití nese známky popravy. Tři muži byli střeleni do hlavy, čtvrtý do zad.

Voják José Libio Martínez byl nejdéle zadržovaným zajatcem FARC – unesli ho před téměř 14 lety. Dva policisty drželi rebelové přes 13 let, dalšího o rok méně.

Dvanáct let byl zadržován i policejní seržant Luís Alberto Erazo, jemuž se jako jedinému podařilo uprchnout. Věznitelům utekl, jakmile se strhla přestřelka s vojáky. Utrpěl pouze zranění obličeje, když jeho směrem rebelové vrhli granáty.

FARC nadále zadržuje 14 policistů a vojáků. Někteří jsou v zajetí už déle než deset roků.
Organizace vede s vládou boj od poloviny 60. let. Kromě příslušníků ozbrojených sil unáší od 90. let i civilisty.
Levicová organizace má nového vrchního velitele. Timoleón Jiménez je zastáncem tvrdého postupu. Jeho předchůdce Alfonsa Cana vládní síly zastřelily počátkem tohoto měsíce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám