Hlavní obsah

Obama obešel Kongres a omilostnil dva ptáky

Washington

Americký prezident Barack Obama ve středu v Růžové zahradě Bílého domu omilostnil dva krocany. Je to tradice před Dnem díkůvzdání. Omilostnění krocani místo toho budou moci spokojeně dožít na historické plantáži Mount Vernon, kde sídlil první americký prezident George Washington. Vystaveni tam budou až do 6. ledna.

Článek

Ptáci pocházejí ze státu Minnesota. První se jmenuje Liberty (Svoboda) a druhý Peace (Mír). Jména vzešla ze soutěže Minnesotské asociace chovatelů krocanů, do níž přišlo přes 100 návrhů. Oba opeřenci mají 19 týdnů a váží přes 20 kilogramů, uvedl Bílý dům.

Obamu během omilostňování krocanů doprovázely jeho dcery Malia a Sasha. Prezident uvedl, že k aktu použije své "exekutivní pravomoci" stejně jako nedávno, když vyhlásil kroky na podporu ekonomiky bez souhlasu Kongresu s tím, že již nelze čekat. "Ani nyní nemůžeme čekat s omilostněním těchto dvou krocanů. Jinak by zítra skončili vedle bramborové kaše a nádivky," řekl Obama.

Nad krocanem Svobodou pak udělal rukou několik gest a prohlásil ho za omilostněného. Druhý opeřenec byl připravený v zákulisí Bílého domu pro případ indispozice toho prvního. Dva další - bezejmenné - ptáky, kterým se nedostalo cti prezidentského pardonu, Obama s manželkou Michelle věnuje potravinové bance ve Washingtonu.

Tradice nejasného původu

Původ tradice omilostňování krocanů není jasný. Podle některých názorů ji lze vystopovat až k prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, za něhož se začal pravidelně slavit Den díkuvzdání a který prý opeřence ušetřil na naléhání svého syna.

Mnoho lidí ve Spojených státech naopak má za to, že zvyk začal až za prezidenta Harryho Trumana, o tom ale neexistuje jediný důkaz. K této verzi se nicméně kloní i Bílý dům, který dnes uvedl, že americký prezident opeřence omilostní již po čtyřiašedesáté. Současná podoba tradice, kdy prezident krocana omilostní oficiálně, začala za George Bushe staršího.

Díkuvzdání je jedním z největších amerických svátků: připadá na čtvrtý listopadový čtvrtek, kdy se americké rodiny setkávají u tradičního jídla, kterým je právě nadívaný krocan. Prvně svátek slavili evropští osadníci v Americe roku 1621 jako poděkování za sklizeň a přežití první zimy.

Reklama

Související články

Bush v Bagdádu pózoval s umělým krocanem

Vypečený krocan, s nímž prezident Spojených států George Bush pózoval při návštěvě amerických vojáků v Den díkůvzdání v Bagdádu, byl umělý. Šlo o atrapu,...

Výběr článků

Načítám