Hlavní obsah

CIA přišla v Libanonu a v Íránu o špióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Americká Ústřední zpravodajská služba přišla o více než deset svých informátorů v Libanonu a Íránu. Měli dodávat informace o radikálním šíitském hnutí Hizballáh a íránském jaderném programu. Agentuře AP to potvrdili bývalí i současní pracovníci rozvědky.

Článek

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh se už v červnu v televizi chlubil, že byli zadrženi nejméně dva špióni CIA, kteří pronikli mezi členy. Kontrarozvědce Hizballáhu se v Bejrútu podařilo zjistit několik mobilních telefonů, které byly používány jen zřídka nebo výlučně na stejných místech a vždycky jen nakrátko. Dvojice nasazených dvojitých agentů pak odhalila, že se informátoři sejdou v jedné pizzerii.

Informátory v Libanonu či spřáteleném Íránu po odhalení téměř jistě čeká smrt.

Americká ambasáda v Libanonu zprávy vehementně popírá, nicméně podle zdrojů AP byl debakl dlouhou dobu na spadnutí a CIA se v posledních měsících urputně snažila zachránit své špióny, než je dostane Hizballáh.

Práce pro tajné služby s sebou nese riziko odhalení a smrti a rozvědky o své informátory běžně přicházejí. Tentokrát jsou ale škody pro CIA vyšší než obvykle, upozornila americká média.

Významné ztráty ovšem služba utrpěla naposledy teprve před dvěma lety, kdy na základně v Afghánistánu přišla o sedm svých agentů, do jejichž středu pronikl dvojitý agent a v ústředí pak odpálil bombu.

Libanon v posledních letech oznámil zatčení sta lidí, kteří pracovali pro USA či Izrael. Izraelci měli některé agenty školit v České republice, napsal před časem libanonský tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám