Hlavní obsah

Chevron zaplatí za únik ropy v Brazílii 28 miliónů dolarů

Rio de Janeiro

Brazílie udělila v pondělí pokutu ve výši 28 miliónů dolarů (530 miliónů korun) americkému ropnému koncernu Chevron za ropný únik u pobřeží brazilského státu Rio de Janeiro. Podle agentury AP je to nejvyšší možná pokuta, jakou bylo možné za ekologickou havárii udělit. Brazilské úřady nicméně nevylučují, že při dalším vyšetřování dostane Chevron další pokuty v podobné výši.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U Brazílie uniklo do moře přes 400 000 litrů ropyVideo: Reuters

 
Článek

K úniku ropy došlo na podmořském vrtu provozovaném Chevronem v Atlantiku asi 370 kilometrů od brazilského pobřeží. Ve vrtu před dvěma týdny objevili vlasové trhliny, jimiž postupně uniklo do moře přes 400 000 litrů ropy.

"Věříme, že se té nehodě dalo zabránit. Stal se tam zločin proti životnímu prostředí," prohlásil ministr životního prostředí Ria de Janeiro Carlos Minc.

Podle něj také Chevron čeká úhrada nákladů spojených s likvidací ropné skvrny. "Stále ještě sčítáme náklady," podotkl Minc s tím, že předběžně je částka vyčíslena na 5,6 miliónu dolarů. "Část peněz využijeme na zvýšení dohledu nad naším oceánem."

S nápravou nespěchali

Minc nehodu označil za výsledek nedbalosti americké společnosti. Uvedl rovněž, že Chevron příliš dlouho čekal, než o úniku ropy informoval brazilské úřady. Společnost podle něj začala pracovat na likvidaci úniku i ropné skvrny až deset dnů poté, co surovina začala prosakovat do moře.

Foto: Rogerio Santana/Handout , Reuters

Do moře uniklo přes 400 000 litrů ropy.

Foto: Rogerio Santana/Handout, Reuters

K úniku došlo asi 370 kilometrů od brazilského pobřeží.

Představitelé Chevronu přiznali odpovědnost za ropnou skvrnu. Ohradili se ale proti obvinění, že jim příliš dlouho trvalo, než se kvůli nehodě spojili s místními úřady.

Americká firma také zdůraznila, že ekologická havárie je nesrovnatelně menší proti loňské katastrofě v Mexickém zálivu. Tehdy vybuchla těžební plošina provozovaná firmou BP a z poškozeného vrtu na dně moře unikala ropa tři měsíce. Do moře se tehdy dostalo na 800 miliónů litrů suroviny.

Současný ropný únik není ani největším v brazilské historii. Nejhorší ropnou havárii země zažila v roce 1975, kdy z iráckého tankeru uniklo na pobřeží poblíž Ria de Janeiro zhruba 30 miliónů litrů ropy. Proslavené místní pláže pak musely být uzavřeny na tři týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám