Hlavní obsah

NASA hledá nové astronauty, i když nemají v čem létat

– Washington

Lidé, kteří sní o tom, že poletí do vesmíru, mají šanci. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) až do 27. ledna příštího roku přijímá přihlášky do programu výcviku astronautů. Informovala o tom agentura DPA.

Článek

Uchazeči ale musí splnit několik podmínek. Jednou z nich je například alespoň bakalářský titul z matematiky nebo oboru technického zaměření a tříletá profesní zkušenost.

Další podmínkou je výška. Zájemci musí mít mezi 157 a 190 centimetry a musí mít tlak nižší, než je hodnota 140/90.

Po vyhodnocení přihlášek a rozhovorech se zájemci NASA v roce 2013 oznámí, kteří z kandidátů uspěli a mohou se zapojit do výcviku. Ten má začít v létě téhož roku.

NASA uchazeče láká i reklamním videem, v něm slibuje, že by se ti úspěšní mohli dostat až na Mars. Faktem ale je, že Američané momentálně nemají po vyřazení raketoplánů žádnou kosmickou loď ani nosič, který by je do vesmíru vynesl.

Raketoplány, které v minulých desetiletích startovaly, už svou činnost ukončily.  Poslední absolvoval svou cestu v červenci. Nový typ nosiče ještě není vyvinut, nejméně do roku 2015 jsou při cestách na mezinárodní vesmírnou stanici ISS odkázaná na ruské stroje Sojuz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám