Hlavní obsah

USA mají nové účinné bomby, proniknou 60 metrů tlustou betonovou zdí

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Americké letectvo má novou účinnou zbraň. V úterý jeho mluvčí představil bombu s mohutnou průrazností a hlubokou penetrací, která je skoro dvakrát těžší než bomby, které USA použily ve Vietnamu či v afghánském Tora Bora. Unese téměř 2,5 tuny výbušnin a Spojené státy jich budou mít v arzenálu osm, upozornila agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nové bomby mají nést "neviditelné" bombardéry B-2 Spirit

Článek

Letectvo podepsalo s firmou Boeing smlouvu o dodání bomb Massive Ordnance Penetrator (MOP) v září. Nová zbraň, použitelná proti opevněným podzemním zařízením, ho přišla na 32 miliónů dolarů (přes 600 miliónů korun).

Téměř 14tunové bomby s naváděním by měly být umístitelné na „neviditelné“ bombardéry B-2. Jsou zhruba šest metrů dlouhé a proniknou šedesáti metry pevného betonu, než vybuchnou. Jsou tedy desetinásobně účinnější než jejich předchůdkyně BLU-109.

„Porazí zbraně hromadného ničení nepřítele, ještě než tyto opustí podzemní úkryt,“ uvedla americká obrana na svém webu.

Spojené státy MOP vyvíjely od roku 2007.

Indická střela unese tunovou hlavici

V týž den, kdy USA představily novou bombu, provedla Indie nad Bengálským zálivem úspěšnou zkoušku rakety dlouhého doletu Agni-IV. Střela je schopna nést jadernou hlavici o hmotnosti jedné tuny a doletí do vzdálenosti 3500 kilometrů. Úterní dolet byl stanoven na 3000 kilometrů.

Podobně vyvíjí nové zbraně i další země jako Írán, Čína nebo Francie. Britsko-americká bezpečnostní informační rady (Basic) minulý měsíc upozornila, že se svět vrhá do nových zbrojních závodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama prodal Izraeli mocné naváděcí bomby

Americký prezident Barack Obama jen pár měsíců po svém příchodu do Bílého domu v roce 2009 autorizoval prodej 55 průrazných naváděcích bomb GBU-28 do Izraele....

Výběr článků

Načítám