Hlavní obsah

Policie vyklidila tábor protestujících proti Wall Streetu

Novinky, rei
Oakland
Aktualizováno

Den poté, co stejný osud postihl tábor lidí protestujících proti chamtivosti finančníků v Portlandu, vyklidila v pondělí policie stanové městečko v kalifornském Oaklandu a v noci na úterý i "hlavní" tábor v New Yorku.

Článek

Policejní akci potvrdil starosta New Yorku Michael Bloomberg. Demonstrující podle něj opustí Zuccottiho park dočasně, ale mohou se vrátit, až bude park vyčištěn.

Podle nepotvrzených zpráv bylo na místě zatčeno 70 lidí. Akce trvala necelé čtyři hodiny a tři lidé při ní byli zraněni, uvedla stanice NBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v noci vyklidila stanové městečko v OaklanduVideo: Reuters

U srdce finančnictví trvá protest tři měsíce. V posledních dnech se proti němu začali vyslovovat drobní obchodníci v okolí, kteří tvrdí, že jim klesly tržby a demonstranti jen využívají jejich sociální zařízení, čímž jim ještě víc odrazují zákazníky. Majitel místní čínské restaurace si postěžoval, že mu demonstranti před podnikem nechávají pytle s exkrementy.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Stanové městečko v Zuccottiho parku v New Yorku

Tábor vyklidili i v Oaklandu

Policie v Oaklandu na náměstí Franka Ogawy odstranila tři desítky stanů a zatkla 33 lidí. V Portlandu ve státě Oregon bylo předchozí noc zatčeno 50 osob. Podobně zažily tvrdé zásahy Denver, Salt Lake City, St. Louis či Vermont.

V Oaklandu se později stovky demonstrantů na náměstí vrátily a deklarovaly, že stany vztyčí znovu. „Vrátíme se, pokud jste o tom ještě neslyšeli,“ křičeli lidé u městské radnice.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Stovky lidí se na náměstí Franka Ogawy vrátily.

Policie v Oaklandu před zásahem varovala. Tábořiště bylo prohlášeno za místo kriminálního činu poté, co zde byl smrtelně postřelen 25letý muž. Úřady tvrdily, že dvojice podezřelých z vraždy se stále nachází na místě.

Na protest proti razii rezignoval právní poradce oaklandské starostky.

Foto: Kim White , Reuters

Muž v Oaklandu vyzývá k rozbití oligarchie.

Lidé napříč Spojenými státy protestují proti rozvírajícím se nůžkám mezi bohatými a chudými a chamtivosti finančníků několik týdnů. Policie prohlašuje, že lidé mají právo protestovat, ale nesmí v městských částech stavět stany a zdržovat se v nich přes noc.

V Oaklandu vyklízela policie tábor už podruhé. Razie před třemi týdny se ale nezdařila, při akci byl poraněn veterán z Iráku, což v celé zemi vyvolalo rozhořčení. Čtyřiadvacetiletý Scott Olsen utrpěl zlomeninu lebeční kosti, ale v pondělí už byl z nemocnice propuštěn do domácího léčení. „Poté, co mi vzali svobodu slova, se moje řeč vrací, ale ještě mám před sebou spoustu rehabilitací,“ potvrdil Olsen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám