Hlavní obsah

Giffordsová poprvé od tragické střelby promluvila v televizi

Americká zákonodárkyně Gabrielle Giffordsová poprvé poskytla rozhovor televizi od útoku střelce na její lednové politické shromáždění, kdy utrpěla vážné zranění mozku. Stalo se tak v hodinovém pořadu televizní stanice ABC věnovaném jejímu postupnému uzdravování po atentátu, který si vyžádal šest lidských životů.

Foto: Reuters

Gabrielle Giffordsová. Část lebky byla nahrazena v místě jejího levého spánku.

Článek

"Brečela jsem. Mnoho lidí umřelo. Smutné, smutné, smutné. Obtížné," odpověděla na otázku, jaká byla její reakce, když se o tragédii dozvěděla.

Giffordsová od útoku, při kterém ji střelec Jared Lee Loughner zasáhl 8. ledna do hlavy, urazila při rehabilitaci velký kus cesty. Přesto ale mluví spíše v jednotlivých slovech než celých větách. Na záběrech bylo také patrné, že se nesnadno pohybuje.

Giffordsová je na rehabilitaci v Houstonu a od svého zranění se na veřejnosti objevila pouze několikrát. Minulý měsíc se zúčastnila ceremoniálu ve Washingtonu, na kterém získal její manžel, kapitán amerického námořnictva Mark Kelly, dvě medaile na počest jeho 25letého působení u námořnictva a Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Kelly mimo jiné velel raketoplánu Endeavour na jeho poslední vesmírné misi.

Reklama

Výběr článků

Načítám