Hlavní obsah

Poláky v Amazonii zachránila armáda, zburcovala ji přítelkyně z Německa

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogota/Varšava

Po osmi dnech se v sobotu podařilo zachránit dva polské antropology, kteří uvízli v kolumbijské džungli, když se s nimi převrátil raft na řece Yari. Jeden z nich zavolal své přítelkyni do Německa, která pak zburcovala kolumbijskou armádu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Dva polské antropology zachránila po osmi dnech armáda v kolumbijské džungli

Článek

Tomasze Jadryse a Macieje Wrzyniece-Tarasina nakonec z džungle vyzvedl vrtulník kolumbijské armády. Jadrys pak vysvětlil, že akci iniciovala jeho přítelkyně: „Mám satelitní telefon. Kontaktoval jsem svoji přítelkyni v Německu a ta vše zorganizovala a pomohla nám. Ona se spojila s vojáky, ona se spojila s lidmi v Araracuaře a v Bogotě."

Od zavolání ale museli čekat na záchranu dlouhých osm dní, i když u sebe měli zařízení informující o souřadnicích GPS. Kolumbijská armáda nemohla akci provést, protože bylo špatné počasí, uvedl server polské televize TVN24. Nejprve je přepravili na blízkou vojenskou základnu a z té pak do Bogoty, kde se podrobili vyšetření v nemocnici.

Oba Poláci se vydali do mimořádně nebezpečné a takřka neobývané oblasti povodí přítoku Amazonky Yari, kde donedávna působili levicoví povstalci z guerilly FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie). „Strávili jsme 22 dní u řeky Yari. Neviděli jsme žádné lidi, ale viděli jsme tři staré tábory FARC."

Oba muži byli v Kolumbii už popáté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám