Hlavní obsah

Stáhněte čítanky kvůli vyobrazení Romů, žádají Čechy Indové v USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reno

Do diskuse o patřičnosti vyhraněných výroků na adresu Romů v čítance pro žáky druhých tříd vstoupila i indická menšina za Atlantikem. Jak informoval server Eurasia Review, ke stažení čítanek vyzval českou vládu indický aktivista z Nevady Rajan Zed.

Článek

Čítanka pro druhé třídy obsahuje příběh Mýdlová Madla od Ivony Březinové. „Máma mi povídala, že se s těmi Demeterovic kluky vůbec nemám bavit... říkala, že jsou to cikáni. A cikáni jsou prý špinaví a kradou,“ přečtou si druháci v učebnici, která vyšla v roce 2005.

Kniha paradoxně vznikla v rámci multikulturního projektu. [celá zpráva]

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková proto žádá ministerstvo školství o stažení čítanky. Přes oceán ji podpořil i Zed, který se zasazuje o práva menšin po celém světě. Romové jsou podle něj v učebnici vyobrazeni podle rasových předsudků. Zed vyzval, aby české úřady učební materiály v budoucnu lépe kontrolovaly.

Předseda Světové indické společnosti rovněž upozornil, že Romové v Česku jsou často znevýhodňováni a stávají se terčem předsudků i násilností. Zmínil případy žhářských útoků na romská obydlí. Stát podle něj nenabízí ochranu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám