Hlavní obsah

USA chtějí vytvořit útočné kybernetické zbraně

Washington

Americké ministerstvo obrany chce vyvinout kybernetické zbraně, které by bylo možné použít proti nepřátelským cílům. Agentuře Reuters to dnes sdělili zástupci výzkumného oddělení Pentagonu DARPA, které sehrálo významnou roli i při vývoji internetu před 40 lety.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Moderní válčení bude vyžadovat efektivní využívání kybernetických, kinetických a kombinovaných kybernetických a kinetických prostředků," řekla ředitelka DARPA Regina Duganová. Pojmem kinetické prostředky Pentagon označuje bomby, střely a vojáky.

Podle Duganové jsou americké schopnosti reagovat na rychlý vývoj kybernetických hrozeb omezené "v útočném i obranném pojetí". "Musíme to napravit," zdůraznila ředitelka DARPA.

Výdaje rostou

Rozpočet oddělení se od současného fiskálního roku, který začal 1. října, zvýšil o 80 miliónů dolarů na 208 miliónů. V příštích pěti letech by měly výdaje na výzkum kybernetických zbraní dosáhnout 12 procent celkových výdajů Pentagonu.

Duganová také připomněla, že kybernetické útoky nemusí znamenat jen ztrátu dat, ale mohou ohrozit i fyzické systémy. V minulosti tak působil například virus Stuxnet, jehož cílem bylo sabotovat íránská jaderná zařízení. Mezi odborníky panuje podezření, že virus vyvinuli američtí a izraelští odborníci.

Americké ministerstvo obrany tvrdí, že zvláštní vojenské kybernetické jednotky už vytvořilo více než 30 zemí, včetně USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám