Hlavní obsah

Obchodník se smrtí But byl uznán vinným

Novinky,
New York

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But byl ve středu v USA uznán vinným ve všech čtyřech bodech obžaloby. Mimo jiné byl obžalován, že chtěl prodat zbraně kolumbijské levicové povstalecké organizaci FARC. Může dostat až trest doživotí, uvedla DPA. Trest bude vynesen 8. února.

Článek

Třiačtyřicetiletého Rusa vydalo do USA Thajsko, kde byl zadržen v roce 2008 při společné akci thajské policie a amerických agentů. Američtí agenti se vydávali za příslušníky levicové organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). But s nimi jednal o prodeji 700 raket země - vzduch, tisíců pušek, vrtulníků a letadel vybavených neřízenými raketami.

Hájil se, že chtěl dodat jen dvě transportní letadla.

"Bude se zodpovídat z obvinění ze spiknutí s cílem prodat zbraně v hodnotě miliónů dolarů teroristické organizaci, která je chtěla použít k zabíjení Američanů," uvedl v době jeho vydání americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Rusko proti jeho vydání protestovalo. V minulosti se ho zastávalo a požadovalo, aby byl obchodník vydán do své rodné země. Butův právník vyjádřil obavu, že se budou američtí vyšetřovatelé snažit dostat z jeho klienta přiznání pod nátlakem.

But byl vzorem pro postavu obchodníka se zbraněmi, kterého ztvárnil ve filmu Obchodník se smrtí Nicolas Cage.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám