Hlavní obsah

Léky na bolest mají ročně na svědomí více Američanů než heroin s kokainem

Novinky,

Masové zneužívání léků proti bolesti má podle vládní zprávy charakter epidemie. Na předávkování těmito medikamenty zemře v USA více lidí, než kolik jich zabije kokain s heroinem. Za posledních deset let si vyžádaly v průměru čtyřicet lidských životů denně.

Článek

V roce 2008 jim podlehlo 15 000 lidí. Byl mezi nimi i herec Heath Ledger. [celá zpráva]

O kritické situaci informovalo Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Uvedlo, že v posledních letech prudce stoupl počet předepsaných balení silných léků proti bolestem, které mají často narkotické účinky a vyvolávají snadno a rychle závislost.

U volně dostupných léků proti bolestem vzrostl jejich prodej od roku 1999 o tři sta procent. Rapidně však vzrostl i počet vydaných receptů na léky proti bolestem. Podle úřadu bylo předepsáno tolik balení léků, že by je mohl každý dospělý Američan používat k léčbě měsíc. Právě léky na předpis jsou nebezpečnější.

Podle zprávy každý dvacátý Američan starší 12 let použil léky proti bolesti z jiných důvodů, než jsou léčebné. Mnohdy jako rekreační drogu.

„Asi 5500 lidí začne zneužívat léky proti bolesti každý den,“ uvedla Pamela Hydeová, která pracuje ve federálním úřadu pro návykové látky a duševní zdraví.

Kontrola receptů 

Zpráva současně uvádí, jaké kroky by se měly podniknout. Především by se mělo více sledovat, komu se léky předepisují, mnohdy se totiž předepisují bezdůvodně. Také by se mělo sledovat, kdy si jeden člověk nechává stejné léky předepsat od více lékařů. S léky na předpis vzniká druhotný trh.

Letos byla dokonce odhalena skupina zaměstnanců ve firmě Boeing, kde vyrábějí armádní vrtulníky, která tyto léky zneužívala nebo je prodávala či získávala. [celá zpráva]

Experti na problém upozorňují již několik let, situace se však stále zhoršuje. Loni před zneužíváním léků varovala výroční zpráva Mezinárodního výboru pro kontrolu drog (INCB). V USA podle zprávy v roce 2008 zneužilo léky na předpis 6,2 miliónu lidí.  V některých zemích je počet osob zneužívajících léky vyšší než počet uživatelů heroinu, kokainu a extáze dohromady. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám