Hlavní obsah

Bush se krátce po 11. září dozvěděl, že byl otráven a zemře

– New York

Několik týdnů po teroristických útocích proti USA z 11. září 2001 se tehdejší americký prezident George Bush dozvěděl, že je možná otrávený a hrozí mu smrt. V rozhovoru pro televizní stanici ABC News to uvedla bývalá americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která tehdy v Bílém domě působila jako národní bezpečnostní poradkyně.

Foto: Polo, Reuters

Condoleezza Riceová

Článek

O riziku otravy se spolu s Bushem a tehdejším ministrem zahraničí Colinem Powellem dozvěděla při návštěvě Číny v Šanghaji, kde byli na summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Prostřednictvím zabezpečené videokonference je o něm na dálku informoval viceprezident Dick Cheney.

"Viceprezident se objevil na obrazovce a řekl, že detektory v Bílém domě odhalily botulotoxin a že my všichni, kteří jsme mu byli vystaveni, zemřeme," uvedla Riceová. Týkalo se to kromě Bushe ministra zahraničí Colina Powella a šéfa kanceláře Andyho Carra.

„Skutečně to řekl. A pamatuju si, jak každému zatrnulo. Prezident řekl - Cože? Cože, Dicku?,“ uvedla Riceová. Bush jí pak nařídil, aby zjistila, co se děje.

Botulotoxin je nejjedovatější známá látka, která je podle amerického Centra pro biologickou bezpečnost "extrémně účinná a smrtící". Vzorky z Bílého domu, které jej údajně obsahovaly, tehdy nechal na laboratorních myších prověřit ministr zdravotnictví Thomas Thompson.

Myši nohama nahoře neskončily

Riceová byla v kontaktu s jeho zástupcem Stevenem Hadleym. "Měl velmi suchý humor. Podotkl tehdy - Řeknu vám to takhle. Jestli budou ty myši nohama nahoru, je po nás. Jestli budou nohama dolů, jsme v pořádku," řekla bývalá ministryně.

Laboratorní vyšetření trvalo 24 hodin. Celou tu dobu prezident ani jeho okolí nevěděli, zda jsou otrávení. Dělali ale prý, jako kdyby se nic nestalo. Riceová nicméně přemítala, zda se vůbec dostane domů, než se otrava potvrdí. Okolo poledne následujícího dne se pak dozvěděla verdikt. Myši byly nohama dolů, řekl jí Hadley do telefonu.

"Šla jsem pak za prezidentem, který seděl vedle Číňanů, a řekla jsem mu: 'Myši jsou nohama dolů.' Prezident odvětil, že to je dobře. Jsem si jistá, že Číňané, kterým to určitě přeložili, si mysleli, že jde o nějakou šifru," uvedla Riceová.

Bývalé ministryni, která v současnosti působí na Stanfordově univerzitě, v úterý ve Spojených státech vycházejí paměti No Higher Honor a Riceová v nich přibližuje své osmileté působení v Bushově administrativě.

Reklama

Výběr článků

Načítám