Hlavní obsah

Obama daroval Nečasovi osobní stolní sadu, ubytoval ho v Blairově domě

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve čtvrtek se v Blair House (Blairově domě), Nečasově dočasné rezidenci ve Washingtonu naproti Bílému domu, uskutečnila výměna dárků prezidenta s českým premiérem.

Foto: Profimedia.cz

Interiér Blairova domu ve Washingtonu

Článek

Státníci u toho osobně nebývají, je to chleba protokolářů. Zatímco Nečas přivezl svéhmu hostiteli luxusní sadu broušeného skla Moser s karafou a šesti sklenicemi na vodu, do Prahy si odveze osobní stolní sadu s emblémem prezidenta USA: desky, obálky a pouzdro na vizitky v zelené barvě.

Nečasovi se zároveň dostalo pocty, že jej americká strana ubytovala v Blairově domě naproti Bílému domu, kde obvykle přespávají vzácné návštěvy. Z Česka tam naposledy byl v roce 2002 tehdejší prezident Václav Havel.

Nečas novinářům řekl, že se mu v domě, kam v noci na čtvrtek dorazil přímo z bruselského summitu EU, spalo dobře. Podotkl, že při své výšce 193 centimetrů se vždy obává, aby nespal v posteli, která má z obou stran pelesti. Pak prý totiž musí spát na úhlopříčce. V Blairově domě ale postel pelesti nemá, a tak se premiér před důležitou schůzkou s americkým prezidentem vyspal pohodlně.

Nečas bude s Obamou mluvit o výcviku pilotů vrtulníků

Nečas bude na čtvrteční schůzce s prezidentem USA Barackem Obamou hledat americkou podporu pro výcvikové středisko pro piloty vrtulníků NATO v Česku. Petr Nečas to řekl novinářům ve Washingtonu. Podle informací z diplomatických zdrojů je pro českou stranu v tuto chvíli důležité zejména to, aby projekt měl v USA dostatečnou politickou podporu.

"Je to jedna z věcí, kterou my považujeme za důležitou, a byli bychom rádi, kdyby měla americkou podporu a americkou účast," řekl Nečas. "My jsme přesvědčeni, že zřízení jakéhosi 'center of excellence' v oblasti výcviku vrtulníkových posádek je správný krok," dodal.

Český ministr obrany Alexandr Vondra již dříve uvedl, že Češi a Američané po zrušení plánů na české zapojení do protiraketové obrany USA hledají další způsoby, jak by se ČR mohla zapojit do spolupráce se zámořím. V Česku by se mohli cvičit třeba američtí a afghánští piloti. Zaučovali by se na ruské vrtulníky.

Promluví si také o ekonomických vztazích

Výcvik pilotů na základně v Pardubicích není podle Vondry náhradou za americké odstoupení od plánu na české zapojení do protiraketové obrany. "Rozhodně to není žádná náhražka, to je normální záležitost," řekl ČTK již dříve Vondra.

Češi již afghánské piloty vrtulníků ruské výroby, zejména Mi-17, cvičí přímo v Afghánistánu. "My máme vlastně nejenom helikoptéry v Afghánistánu, ale máme tam i tréninkový tým, který cvičí afghánské piloty. Jsme ale mimochodem i jediná členská země aliance, která cvičí afghánské piloty, ale i pozemní personál mimo Afghánistán," podotkl Nečas.

Český premiér bude na schůzce s Obamou kromě bezpečnostních témat, jako jsou vrtulníky či nadcházející summit NATO v Chicagu v příštím roce, hovořit i o vzájemných ekonomických vztazích. Za ústřední se na setkání v Bílém domě považuje otázka výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o které se uchází i firma Westinghouse sídlící v USA.

O lukrativní zakázku na dostavbu Temelína usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi.

Nečas ve čtvrtek nicméně před setkáním s Obamou důležitost tohoto tématu trošku upozaďoval. Schůzka by se podle něj uskutečnila, i kdyby temelínského tendru nebylo. "Máme co probrat. Česká republika patří mezi ty státy, které razí udržení silné transatlantické vazby a máme před sebou summit NATO v Chicagu, takže určitě nějaká forma podobného jednání by se uskutečnila," uvedl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám