Hlavní obsah

Argentinská prezidentka Fernándezová obhájila svůj mandát

Buenos Aires

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová podle očekávání obhájila v nedělních volbách hlavy státu svůj mandát na další čtyřleté období, když hned v prvním kole získala 53,42 procenta hlasů. Upřesněné výsledky po sečtení více než 80 procent odevzdaných hlasů oznámily v pondělí ráno světové agentury.

Článek

S velkým odstupem nechala Fernándezová za sebou svého hlavního rivala, socialistu Hermese Binnera se 17,18 procenta hlasů. Jako třetí se umístil radikál Ricardo Alfonsín s 11,43 procenta. Binner svou porážku už uznal a blahopřál "paní prezidentce".

"Tato čísla mě dojímají, jsem za ně neskonale vděčná," řekla Fernándezová davu svých mladých příznivců na centrálním náměstí v Buenos Aires. "Kdybych o takovém volebním výsledku mluvila ještě před dvěma lety, považovali by mě za blázna," dodala a dav tančil a šílel nadšením.

Fernándezová se tak očividně stane první ženou v Latinské Americe, která byla opakovaně zvolena do prezidentského úřadu. Ke zvolení v prvním kole potřebovala buď získat přes 45 procent hlasů, nebo získat přes 40 procent s náskokem více než deseti procent před svým hlavním rivalem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám