Hlavní obsah

USA chtějí po Číně vysvětlení, proč blokuje weby amerických firem

Washington

Spojené státy požadují po Číně vysvětlení, proč jsou na její internetové síti pravidelně blokovány americké společnosti, které chtějí poskytovat své služby čínským zákazníkům. Podle agentury Reuters jde o další znak rostoucího napětí v obchodních vztazích mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Být přítomen na internetu a být tak viditelný v Číně představuje stále větší problém pro poskytovatele služeb, jejichž cílem je dostat se k čínským spotřebitelům a podnikům," napsal v pondělí americký velvyslanec při Světové obchodní organizaci (WTO) Michael Punke svému čínskému protějšku.

"Některé firmy se sídlem mimo Čínu se setkaly s problémy, když nabídly své služby čínským zákazníkům. Jejich webové stránky zablokoval čínský 'národní firewall'," upozornil Punke. Podle něj se americká vláda doslechla o znepokojení nad těmito potížemi od "množství poskytovatelů služeb".

V dopise ale nezazněla hrozba právních kroků proti Číně na půdě WTO. Punke se zmínil i o tom, že Spojené státy nezpochybňují čínské omezení svobody projevu na internetu, i když se Washington domnívá, že "ekonomickému a sociálnímu rozvoji internetu v globálním měřítku nejlépe poslouží postupy, které podporují volný tok informací a upřednostňují posilování a odpovědnost jednotlivce".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám