Hlavní obsah

USA zvažovaly kybernetický útok v Libyi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američané v předvečer útoků v Libyi zvažovali možnost tzv. kybernetického úderu, tedy vyřazení počítačů libyjské vlády z provozu, čímž by ochromili její možnost obrany. V úterý to s odkazem na vysoce postaveného zástupce amerického ministerstva obrany napsal deník The International Herald Tribune.

Foto: Profimedia.cz

Americký torpédoborec USS Barry odpaluje u břehů Libye střelu s plochou dráhu letu Tomahawk.

Článek

Vládní zástupci zvažovali prolomení ochrany počítačových sítí libyjských úřadů a ochromení armádních komunikačních kanálů i protiletadlových radarů. „O kybernetických útocích se vážně uvažovalo, protože mohly ochromit libyjskou vzdušnou obranu a snížit riziko pro naše piloty,“ potvrdil zdroj deníku.

Po rozsáhlých debatách byl ale návrh zamítnut, ještě než doputoval na nejvyšší místa v Bílém domě. Podporu údajně neměl ani u všech armádních zástupců. Důvodů bylo hned několik, ale především panovaly obavy z precedentu, kterého by mohly využít jiné země, zejména Rusko a Čína. Rovněž bylo sporné, zda může prezident posvětit takový útok, aniž by uvědomil Kongres. Někteří také upozorňovali, že je málo času na přípravy.

Američané tedy nakonec v březnu k vyřazení radarů a eliminaci libyjské vzdušné obrany použili konvenční letouny, naváděcí střely a bezpilotní letadla.

O kybernetickém válečnictví se ale ve Washingtonu debatuje dál. List Wall Street Journal před nedávnem citoval z dokumentu Pentagonu o strategii kybernetické války. Zpráva uvádí, že počítačový útok na Spojené státy může být vnímán jako válečný akt.

Kromě toho, že USA jako další země odrážejí množství útoků proti svým počítačům, bývá jim připisováno i autorství viru Stuxnet, který vyřadil z provozu část centrifug na obohacování uranu v íránském jaderném zařízení. Někteří tvrdí, že Spojené státy virus vyvinuly ve spolupráci s Izraelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám