Hlavní obsah

Český chirurg v USA transplantoval obě ruce

– Boston

Tým českého chirurga Bohdana Pomahače transplantoval v nemocnici v Bostonu obě ruce pětašedesátiletému Američanovi, který o končetiny přišel před devíti lety kvůli krevní infekci. V pátek o tom informoval server Boston.com. Pomahačův tým v minulosti provedl několik transplantací obličeje.

Foto: Profimedia.cz

Český chirurg Bohdan Pomahač

Článek

Lékaři provedli dvanáctihodinovou operaci minulý týden. Museli pod loktem spojit kosti, šlachy, svaly, nervy i cévy pacienta Richarda Mangina s rukama anonymního dárce. Podle chirurgů byla operace úspěšná a Mangino se dobře zotavuje.

Mangino na tiskové konferenci hýřil optimismem. "Je to, jako byste mohli létat. Jako by se ptákovi vrátila křídla," řekl novinářům. Už prý začíná čas od času cítit své nové prsty a zápěstí. Bude ale trvat ještě několik měsíců, než bude moct nové ruce plně používat.

Pomahačův tým letos provedl už druhou transplantaci obou rukou. V květnu lékaři transplantovali paže Američance Carle Nashové, kterou znetvořil šimpanz. Ženě lékaři rovněž dali nový obličej. Paže ale později museli znovu odejmout, protože je tělo pacientky nepřijalo. [celá zpráva]

Kromě operace Nashové provedl Pomahačův tým letos ještě další dvě transplantace obličeje. Byli vůbec prvními lékaři, kteří ve Spojených státech tuto operaci provedli. Všechny tři transplantace obličeje byly úspěšné. [celá zpráva]

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval na lékařské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996.

Reklama

Výběr článků

Načítám