Hlavní obsah

Chávez navrhuje střílet po letadlech podezřelých z pašování drog

Caracas

Prezident Hugo Chávez předložil poslancům venezuelského parlamentu návrh zákona, který by umožnil sestřelit letadla podezřelá z pašování drog, která odmítnou výzvu k přistání. Chávez v televizi prohlásil, že podobný zákon by mohl odradit drogové kartely od přepravy narkotik přes území Venezuely.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Venezuelský vzdušný prostor se stal důležitou trasou pro drogové kartely, které přes Venezuelu přepravují drogy do Kolumbie a Střední Ameriky, odkud pak směřují dál na sever do Spojených států. Washington Chávezův režim často kritizuje za údajnou nedbalost, s níž bojuje proti drogovým gangům.

Podle venezuelského prezidenta vojenské stíhačky často na podezřelé letouny narazí, ale ty na výzvy k přistání nereagují. Jde většinou o menší a pomalejší stroje, které rychlé stíhací letouny venezuelské armády nejsou schopny k přistání přinutit. Venezuela má ve výzbroji hlavně ruské stíhačky Su-30.

Podle oficiálních venezuelských údajů od počátku letošního roku místní armáda a policie zabavila drogový kontraband o váze pětatřiceti tun. Většinou šlo o kokain.

Reklama

Výběr článků

Načítám